Mutationer ska bekämpas med samma läkemedel

Mer smittsamma mutationer av coronaviruset ska behandlas på samma sätt som den ursprungliga varianten, enligt Svenska infektionsläkarföreningen. Men fortfarande saknas ett riktigt slagkraftigt covidläkemedel.

Remdesivir är ett av läkemedlen som rekommenderas mot covid-19. Arkivbild.

Remdesivir är ett av läkemedlen som rekommenderas mot covid-19. Arkivbild.

Foto: Zsolt Czegledi/AP/TT

Sverige2021-02-07 14:47

Nya virusmutationer spelar en stor roll för smittspridningen framöver och kan skapa en svensk tredje våg på en betydligt högre nivå än den andra, enligt Folkhälsomyndighetens beräkningar.

Kunskapsläget är något begränsat, men flera vaccin verkar fungera mot de nya virusvarianterna. Detsamma gäller för de läkemedel som används för att mildra och hejda sjukdomsförloppet.

Samma läkemedel som tidigare kan användas vid sjukdom av de nya virusvarianterna, enligt Svenska infektionsläkarföreningen som nyligen uppdaterat sitt nationella vårdprogram för behandling mot covid-19. Mutationerna bedöms inte vara mer resistenta mot dagens behandlingspreparat.

– Det är osannolikt än så länge. Vad vi vet ger de nya varianterna inte allvarligare sjukdomsförlopp, säger Lars-Magnus Andersson, ordförande för Svenska infektionsläkarföreningen.

"Viktigaste kunskapen"

Det nationella vårdprogrammet uppdateras hittills varje halvår och sedan förra versionen har endast småjusteringar gjorts.

– Det är några förändringar, men de är inte jättestora. I stort sett är det väldigt likt från våra rekommendationer i somras, säger Andersson.

Fortfarande rekommenderas remdesivir, men bara för en begränsad grupp. Trots Världshälsoorganisationen WHO:s avrådan om användning bedöms remdesivir kunna sättas in på sjukhusvårdade patienter med behov av syrgasbehandling under tidig sjukdomsfas.

Ännu större betydelse har kortisonpreparatet dexametason som har använts på bredare front i svenska covidvården sedan i somras.

TT: Vad är det viktigaste som du inte visste i våras men som du vet i dag?

– Den viktigaste kunskapen är att det är positivt att behandlas med kortison om man har allvarlig sjukdom och har varit sjuk i mer än sju dagar. Det hade varit bra om vi visste det från början, säger Lars-Magnus Andersson som berättar att läkemedlet kan förvärra tillståndet om det sätts in för tidigt.

TT: Har kortisonbehandlingarna räddat liv?

– Ja, det tror jag. Och framför allt lett till att färre personer behöver vårdas i respirator.

Önskar effektiv tablett

Fortfarande finns dock frågetecken och än så länge saknas ett riktigt bra "anti-virusläkemedel" mot covid-19, enligt Lars-Magnus Andersson.

– Jag önskar att det fanns ett effektiv anti-virusläkemedel, som är bättre än remdesivir, och som helst kan ges i tablettform. En tablett som man skulle kunna ta i förebyggande syfte om man utsätts för smitta, säger han.

TT: Vad är det viktigaste som du inte vet i dag, men som du behöver svar på?

– En viktig fråga är vad som är rätt behandling för att förebygga blodproppar och på ett ännu bättre sätt hitta de personer som löper störst risk för att drabbas av detta. Det är svårt och en viktig fråga som vi behöver svar på.

Fakta: Dexametason

Dexametason är ett syntetiskt steroidhormon (kortisonpreparat) som tillhör gruppen glukokortikoider.

En stor studie i Storbritannien har visat att dexametason minskar dödligheten för svårt sjuka covidpatienter. I studien fick en grupp sjukhusvårdade covidpatienter steroiden och en grupp fick det inte. Enligt resultatet var den relativa dödligheten 35 procent lägre hos patienter som behandlades i respirator och fick steroiden jämfört med de som inte fick dexametason. Även hos patienter som fick extra syre utan respirator överlevde fler bland de patienter som fick dexametason än bland de som inte fick det. Där var skillnaden 23 procent.

Risken för att avlida minskade enligt studien inte hos patienter som inte fick extra andningsstöd.

En kommitté vid den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har utvärderat studien och har utfärdat en rekommendation för användandet av dexametason hos vuxna och ungdomar med corona, och som behöver kompletterande syrebehandling.

Dexametason har varit godkänt som läkemedel i Sverige sedan slutet av 1950-talet.

Källa: Läkemedelsverket, Nationalencyklopedin


Fakta: Remdesivir

Remdesivir är en antiviral läkemedelssubstans, som antibiotika fast mot virus. Medicinen, som först togs fram för att motverka ebola, säljs av tillverkaren Gilead under varumärket Veklury. Det ges till sjukhuspatienter med covid-19 som också får syrgastillskott, för att förkorta sjukhustiden.

Läkemedlet ska hindra coronaviruset från att föröka sig. Viruset tar sig in i kroppens celler och förökar sig genom att använda cellernas eget maskineri. Medicinen tar sig också in i cellerna för att stoppa denna process.

Källa: Läkemedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!