Vårdköerna är längre än någonsin, enligt en statlig utredning som presenterades förra veckan. I augusti 2024 hade 89 435 personer väntat längre än vårdgarantins gräns på en åtgärd eller operation inom den specialiserade vården.
Utredaren föreslog snabbinsatser för att korta väntetider för operationer av höftleder, framfall och gråstarr. Tre områden där många står i kö och skillnaderna mellan regionerna är stora.
Det är just till sådana statliga engångsinsatser de 500 miljonerna nu ska gå.
– Här kommer vi att avsätta särskilda resurser för det i år, så att regionerna kan påskynda arbetet med just dessa så att köerna kortas, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).
– Det är specifikt tre insatser där vi vet att många lider och väntar på vård men ännu inte fått det.
Inte nya pengar
Pengarna är inte nya utan finns med i budgeten för 2025.
– Vi kommer att återkomma med detaljerna men det kommer att bli pengar för de här tre diagnoserna, vi kommer att satsa på vårdplatskontor och bättre upphandlingar, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD).
Regeringen tänker gå vidare med utredningens förslag, där tanken är att regionerna ska belönas med statliga pengar i slutet av året och summan ska vara direkt kopplad till antalet operationer som utförs.
Prioriterat
Att korta vårdköerna är en av regeringens prioriteringar, och det var ett vallöfte från bland annat Kristdemokraterna. Trots det är de alltså rekordlånga just nu.
På frågan om åtgärderna som presenteras nu räcker svarar Acko Ankarberg Johansson:
– Det är nödvändigt för patienternas del att vi kortar köer. Det får inte vara en naturlag i Sverige att vi har långa köer, vi har haft det i 15 år ungefär. Nu måste vi göra ett ordentligt tag och vi gör det.