Lokal V-topp utesluts

Vänsterpartiet utesluter Kristofer Lundberg, ordförande i partiets lokalförening i Angered, säger biträdande partisekreteraren Maria Forsberg till TT.
–Vänsterpartiets ledning har handlat i panik när de sett hur opinionen internt i partiet började röra på sig, säger Lundberg.

Nu har Vänsterpartiet beslutat att utesluta Kristofer Lundberg. Arkivbild.

Nu har Vänsterpartiet beslutat att utesluta Kristofer Lundberg. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2024-10-24 02:14

Vänsterpartiets partistyrelse tog beslutet att utesluta honom på onsdagskvällen. Kristofer Lundberg har bland annat uttalat stöd för terrorklassade palestinska PFLP.

Maria Forsberg säger att en samlad bedömning ligger bakom, och att Lundberg genom sitt agerande skapat en stor otydlighet kring vad Vänsterpartiet står för i grundläggande frågor.

– Han har haft stora samarbetssvårigheter och också visat stöd för en av organisationerna som deltog i attackerna den 7 oktober.

Inte bidragit

Maria Forsberg säger att partiet haft en process för att lösa situationen, men att Kristofer Lundberg inte bidragit.

Lundberg själv tycker inte att beskedet är oväntat, uppger han för TT.

– Hade jag varit ensam och isolerad hade det känts väldigt jobbigt. Men under tre veckors tid har jag nu fått hundratals meddelanden och samtal och stöd från hela landet, både inom Vänsterpartiet och utanför Vänsterpartiet.

Kristofer Lundberg har tidigare sagt till GP att han ingått en överenskommelse med bland andra Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler och att han har följt den "till punkt och pricka".

– Vi anser inte att han har följt de uppgörelser som har gjorts, säger Maria Forsberg.

Möte med centralrådet

Judiska centralrådet har nyligen beslutat att porta Vänsterpartiet från sina minnesceremonier och partiledaren Nooshi Dadgostar har bjudit in rådet till ett möte.

Maria Forsberg säger att uteslutningen av Kristofer Lundberg inte har något med det kommande mötet att göra.

– Nej, det här påbörjades innan de hade gått ut med sitt besked. Vi tog ju beslutet för två veckor sedan att inleda en uteslutningsprocess.

Flera V-politiker har under hösten anklagats för antisemitism. Orwa Kadoura i Malmö och Ali Hadrous i Landskrona har lämnat partiet efter att ha spridit antisemitiska påståenden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!