Mörkret och kylan lÀgger sig över landet nu nÀr hösten har kommit. MÄnga som har möjlighet till det tÀnder gÀrna en vÀrmande brasa.
Men att elda hemma innebÀr ocksÄ en ökad risk för brÀnder. De senaste Ären har det i snitt varit 780 bostadsbrÀnder som orsakats av att elda hemma, enligt Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap.
Fler brÀnder
I fjol nÀr elpriserna var skyhöga fanns det farhÄgor om att det skulle bli fler brÀnder nÀr mÄnga eldade.
Och det blev en ökning. För perioden oktober till och med december förra Äret var det 287 brÀnder jÀmfört med Äret innan dÄ det var 228 brÀnder.
ââDet Ă€r en markant ökning. Vi har bara data för fem Ă„r tillbaka men det Ă€r den högsta siffran under den tiden, sĂ€ger Ville Bexander, brandingenjör vid Brandskyddsföreningen.
För att elda sÀkert gÀller det att skorstenen Àr rengjord och godkÀnd.
ââDet Ă€r ocksĂ„ viktigt att ha bra ved, att man eldar med torr ved. Har man fukt i veden fĂ„r man belĂ€ggningar i skorstenen.
Elda sansat
Det tredje rÄdet Àr att elda med mÄtta.
ââMan ska inte elda för hĂ„rt. Det ska inte vara för mycket ved och det ska inte brinna för lĂ€nge. Blir det för varmt kan man fĂ„ soteld i skorstenen, sĂ€ger Ville Bexander.
GrundrÄdet Àr att elda i nÄgra timmar och sedan lÄta eldstaden eller kaminen vila lika lÀnge. Normalt för de flesta kaminer Àr tvÄ till tre kilo ved i timmen.
Det Àr dessutom viktigt att ta hand om askan efter brasan. Den kan förvaras utomhus i en plÄthink med lock pÄ ett brandsÀkert underlag.
En bonus med att elda pÄ rÀtt sÀtt Àr att utslÀppen minskar. Att elda med ved Àr nÀmligen en av de största kÀllorna till hÀlsofarliga luftföroreningar, enligt NaturvÄrdsverket.