Egypten putsar fasaden inför vÀrldens blickar

Missnöjet bubblar och sjuder sedan Egypten valt den plastkramande lĂ€skjĂ€tten Coca-Cola som sponsor till klimatmötet COP27. Men det Ă€r inte den enda kritiken mot den auktoritĂ€ra statens vĂ€rdskap – som Ă€r en chans för Egypten att kliva fram i rampljuset.

Vindkraft nÀra staden Ras Ghareb som ligger vid Röda havet i Egypten. Arkivbild.

Vindkraft nÀra staden Ras Ghareb som ligger vid Röda havet i Egypten. Arkivbild.

Foto: Amr Nabil/AP/TT

Klimat2022-11-05 07:48

Det har putsats och fejats in i det sista för att förvandla turistorten Sharm el-Sheikh till tillfÀlligt högkvarter för vÀrldens klimatförhandlingar.

Skinande nya bussar Àr redo att ge sig ut pÄ ökenlandskapets motorvÀgar och glittrande solpaneler som sköts av ett företag med koppling till militÀren ska tas i bruk lagom till dess att FN-konferensen COP27 invigs den 6 november.

Det Àr dock svÄrt för Egypten att stÀda bort kritiken mot att landet fÄr kliva fram i rampljuset och stÄ vÀrd för mötet som syftar till att gÄ frÄn ord till handling i klimatarbetet.

Att Coca-Cola valts ut som sponsor har vĂ€ckt ramaskri hos miljöorganisationer – eftersom lĂ€skjĂ€tten Ă€r en av vĂ€rldens största producenter av plast, som uteslutande tillverkas av klimatskadliga fossila brĂ€nslen.

Politiska fÄngar

Men den mest högljudda kritiken riktar sig mot landets auktoritĂ€ra drag och bristande respekt för mĂ€nskliga rĂ€ttigheter. Omkring 60 000 politiska fĂ„ngar tros sitta inlĂ„sta och offentliga demonstrationer Ă€r förbjudna under Abd al-Fattah al-Sisis styre.

Egyptiska företrÀdare har dock avvisat kritiken och understryker att aktivister kommer att fÄ lov att protestera under COP27. Det fÄr dock bara ske pÄ en sÀrskilt anvisad plats som inte ligger i direkt anslutning till konferenslokalen.

I Kairo greps nyligen över hundra personer i samband med uppmaningar till protester under klimatmötet, enligt Amnesty International som varnar för att Egypten anvÀnder COP27 som ett sÀtt att försöka vinna legitimitet och sminka över sina repressiva vanor.

– Det Ă€r en auktoritĂ€r stat. Det syns Ă€ven pĂ„ hur de har organiserat och krattat manegen för mötet, sĂ€ger Rouzbeh Parsi, chef för UI:s Mellanöstern- och Nordafrikaprogram, pĂ„ ett seminarium inför toppmötet.

– Man har pĂ„ olika sĂ€tt försökt att göra det svĂ„rare för NGO:er och andra att delta, framför allt under de första nyckeldagarna dĂ„ beslutsfattare Ă€r pĂ„ plats. Men man försöker Ă€ven mota bort egyptiska organisationer, som försöker upprĂ€tthĂ„lla nĂ„gon sorts sjĂ€lvstĂ€ndighet gentemot staten.

Som en "krigszon"

För en stat som vill kvÀsa obekvÀma protester Àr Sharm el-Sheikh det perfekta valet.

Rader av lyxresorter ligger inklÀmda mellan havet och bergen pÄ Sinaihalvöns södra spets, lÄngt frÄn huvudstaden och utan nÄgra centrala platser dÀr mÀnniskor kan samlas i stora grupper. Skyhöga hotellpriser och visumkrÄngel tvingar dessutom mÄnga aktivister och företrÀdare för civilsamhÀllet att stanna hemma. Och för de som ÀndÄ tar sig till turistorten vÀntar en rad nya övervaknings- och sÀkerhetsÄtgÀrder, som militÀra vÀgspÀrrar, visitering och kameror i taxibilar.

– MĂ€ngden poliser och militĂ€rer som rör sig i staden i dag ger intrycket av att vi befinner oss i en krigszon, sĂ€ger gymĂ€garen Narges om pĂ„draget till Middle East Eye.

För Egypten finns det prestige att hÀmta som vÀrdland för COP27, enligt Rouzbeh Parsi.

– Egypten var fram tills det att man slöt fred med Israel det land som alla i arabvĂ€rlden sĂ„g som ledaren och de sĂ„g sig sjĂ€lv som ledaren, sĂ€ger han.

– Det hĂ€r kan ses som Ă€nnu ett steg av mĂ„nga försök frĂ„n deras sida att kravla sig tillbaka till frĂ€msta ledet, dĂ€r andra lĂ€nder som Ă€r mer ekonomiskt starka, som Saudiarabien, har tagit för sig medan Egypten har haft sina egna problem.

Afrikanskt fokus

COP27 beskrivs som det afrikanska klimatmötet. Egypten har lovat att rikta ljuset mot den svÄra situation som kontinenten stÄr inför och sÀrskilt lyfta de krav pÄ kompensation för klimatrelaterade förluster och skador ("loss and damage") som mÄnga sÄrbara lÀnder riktar mot den rikare delen av vÀrlden.

De senaste Ärtiondena har Egypten vidtagit ÄtgÀrder för att minska sina utslÀpp, genom att exempelvis kraftigt bygga ut kapaciteten för vindkraft. Dessutom har man satsat en del pÄ anpassning, bland annat genom att bygga avsaltningsanlÀggningar och infrastruktur som bÀttre ska stÄ emot översvÀmningar.

Men organisationen Climate Action Tracker finns bland dem som dömer ut Egyptens klimatpolitik som otillrĂ€cklig. Ett stort problem Ă€r beroendet av naturgas och andra fossila brĂ€nslen – vilket kritiker menar kan undergrĂ€va det egyptiska ledarskapet i en tid dĂ„ klockan tickar allt snabbare och varningssignalerna ringer allt högre.

Fakta: Egypten

Under den sÄ kallade arabiska vÄren 2011 avsattes Egyptens diktator Hosni Mubarak, men ett par Är senare Ätertogs makten av en politisk elit med starkt stöd av militÀren, som sedan dess hÄller landet i ett jÀrngrepp.

Förre arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi ser till att vinna presidentvalen och grundlagsÀndringar garanterar hans fortsatta styre. Statsmakten tystar kritiska röster.

Egypten har betydande tillgÄngar av olja och naturgas. Oljeproduktionen sjunker dock och i stÀllet vÀxer gasexporten snabbt.

Gaseldade kraftverk stÄr för omkring tre fjÀrdedelar av elektriciteten. Oljeeldning samt vattenkraft frÄn Assuandammen bidrar ocksÄ.

Satsningar pÄ förnybara kÀllor görs, bland annat genom flera stora vindkraftparker. Landets första solkraftverk invigdes i slutet av 2010. Planer finns pÄ att utnyttja mer av landets stora solkraftspotential, med nÀstan stÀndigt solsken i de enorma ökenomrÄdena.

KĂ€lla: Landguiden/UI

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!