Den varma sommaren har gett hjortronen en rejÀl skjuts, medan blÄbÀren stÄr smÄ och skrumpna i backen. Sylve Björkman Àr vd för RansÀters Invest som Àr en av de större bÀruppköparna i Sverige som köper upp bÀr frÄn plockare i VÀrmland, Dalarna, VÀsterbotten och Norrbotten.
ââVad det gĂ€ller blĂ„bĂ€ren Ă€r det inte som 2018 nĂ€r det var katastrof, men vi behöver mer regn i VĂ€sterbotten och Norrbotten för att bĂ€ren ska vĂ€xa till sig.
Sylve Björkman har berÀknat att snittvolymen hos en bÀrplockare Àr 70 till 75 kilo per dag, vilket Àr ganska normalt. BlÄbÀren har kunnat klara sig nÄgorlunda tack vare morgondaggen och Ànnu bÀttre har lingonen klarat sig som inte Àr lika beroende av regn. Hjortronen som ett normalÄr ligger pÄ Ätta kilo per plockare och dag, har den hÀr sommaren legat pÄ över 20 kilo.
ââEftersom vi har tre sorters bĂ€r sĂ„ kan vi tĂ€cka upp om det gĂ„r lite sĂ€mre för nĂ„got bĂ€r, sĂ„ det kommer att bli ett bra bĂ€rĂ„r totalt, sĂ€ger Sylve Björkman.
Krockar med skörden
BÀrindustrin har en kort historia i Sverige eftersom bÀrsÀsongen krockar med skördesÀsongen. Det har helt enkelt inte funnits tid att lÀgga arbetskraft pÄ att gÄ ut i skogen och fynda naturens guld.
ââVi Ă€r spannmĂ„lsĂ€tare som Ă€ter öl, gröt och bröd och allt som stĂ„r i konflikt med det har vi inte pysslat med, sĂ€ger Richard Tellström, docent i mĂ„ltidskunskap och expert pĂ„ matkultur och mĂ„ltidshistoria vid SLU Future Food.
De som Àtit bÀr har varit överklassen som köpt bÀr av torpare, daglönare och backstugesittare, det vill sÀga fattiga mÀnniskor som inte haft egen jord att skörda och dÀrför kunnat Àgna sig Ät att plocka bÀr. För att kunna anvÀnda bÀren vid mÄltiderna och göra sylt och geléer har det behövts socker och socker var en lyxvara fram till slutet av 1800-talet. Detta förstÀrkte bÀrens image som överklassmat.
ââĂven utanför bondesamhĂ€llet har syltande och saftande varit en överklassyssla. Arbetarklassens kvinnor har varit tvungna att skura trappor och arbeta vid bruket och har inte haft tid att Ă€gna sig Ă„t saftning och syltning, sĂ€ger Richard Tellström.
SjÀlvförsörjande pÄ socker
I slutet av 1800-talet blev Sverige sjÀlvförsörjande pÄ socker och dÄ vÀxte bÀrplockandet och Àtandet av bÀr som vÀxer i skogen i Sverige. BÀrplockandet blev sÄ omfattande att Sverige till och med kunde exportera lingon till Tyskland dÀr det anvÀndes för att smaksÀtta vin.
Runt 1910 börjar man upptÀcka hur mycket vitaminer bÀren innehÄll och myndigheterna ser till att bÀren tas till vara. Detta sker bland annat genom att barnen skickas ut ett par dagar pÄ hösten pÄ bÀrlov för att samla in bÀr som skolan ska ta tillvara och koka sylt pÄ. Men det Àr fortfarande de fattiga och barn som Àgnar sig Ät bÀrplockning, aldrig medelklass eller överklass och det har aldrig kunnat dra in stora summor pengar.
ââKrösa-Maja i Emil i Lönneberga var en backstugesittare som plockade bĂ€r och sĂ„lde till överklassen. Krösa betyder lingon â Lingon-Maja! Hon var en föregĂ„ngare till dagens thailĂ€ndska bĂ€rplockare.
Det Àr först under andra vÀrldskriget som mÀnniskor i de breda lagren börjar Àgna sig Ät bÀrplockning. Detta till följd av propaganda frÄn staten eftersom vi blivit sjÀlvförsörjande pÄ socker och för att ransoneringen gjorde mÄnga saker till bristvaror, berÀttar Richard Tellström.
ââAtt gĂ„ ut i skog och mark och plocka bĂ€r och svamp blev dĂ€rför ett mantra frĂ„n myndigheterna. Det var sĂ„ sent företeelsen föddes att vi skulle nyttja skogen som vĂ„rt eget skafferi.