Stor ökning av svårt sjuka i Stockholm

Antalet svårt sjuka med covid-19 ökar snabbt i Stockholm. På kort tid har länets intensivvårdsavdelningar nått maxkapacitet.
–Vi ser en 80-procentig ökning på bara två veckor, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen.

Region Stockholm ser en rejäl ökning av antalet svårt sjuka i behov av intensivvård, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Region Stockholm ser en rejäl ökning av antalet svårt sjuka i behov av intensivvård, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Hälsa och sjukvård2021-03-26 17:37

För en vecka sedan vårdades 66 patienter på intensivvårdsavdelningar i Region Stockholm. På fredagen var den siffran uppe i 84 patienter.

Karolinska universitetssjukhuset meddelade på fredagen att sjukhuset går upp i så kallat förstärkningsläge.

– Man har en ökad belastning och man behöver öka upp antalet platser, både iva-platser och vanliga vårdplatser för covid-19. Nu behöver man använda hela systemets resurser på ett bra sätt, säger Johan Bratt till TT.

Planerad vård pausad

För att frigöra resurser för akut och nödvändig vård beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i veckan att pausa planerad vård som kan vänta utan större medicinska risker fram till den 21 april.

– Detta gör att vi kan flytta personal inom sjukhusen för att bemanna upp både intensivvården och andra covid-19-platser.

Region Stockholm aktiverade det så kallade krislägesavtalet för iva redan den 23 december i fjol. Det innebär att vissa vårdanställda ända sedan dess arbetar längre pass än normalt, och det ingen finns prognos för när avtalet kan avaktiveras.

– Uthålligheten bland våra medarbetare är otroligt viktig i det här läget. Det är naturligtvis så att många har arbetat under väldigt lång tid och det är därför vi vidtar de här åtgärderna: för att försöka frigöra resurser som kan stötta de befintliga medarbetarna.

"Blir problematiskt"

Johan Bratt vidhåller att alla vuxna i regionen ska ha erbjudits en första dos vaccin i mitten av maj. Det nationella vaccinationsmålet säger att alla vuxna som vill ska ha vaccinerats med två doser före halvårsskiftet.

– Att sista fasen ska ha fått båda doserna före halvårsskiftet, det tror jag blir problematiskt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!