I en ny rapport gör Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) vid Region Stockholm en prognos om kort- och långsiktiga viruseffekter på kosten.
– Det är framför allt äldre och resurssvaga personer i samhället som riskerar att få för lite i sig av vissa näringsämnen. Det behövs bra och balanserad kost för att upprätthålla immunförsvaret, säger Liselotte Schäfer Elinder, handläggare på enheten för hälsofrämjande levnadsvanor vid CES.
Hon ser flera aspekter som kopplar coronakrisen till sämre matvanor: Äldre kommer inte ut för att handla lika lätt. Gymnasierna är stängda och därmed skolbespisningarna. Frukt och grönsaker är relativt dyrt per kalori.
– Det är inget nytt problem att många inte äter tillräckligt hälsosam kost. Men det riskerar att bli värre för vissa grupper, som de med låg inkomst och den gruppen kan ju bli större nu, säger Liselotte Schäfer Elinder.
– Risken är att frukt och grönt blir ännu dyrare på grund av brist på säsongsarbetare under krisen.
CES varnar även för marknadsföring av kosttillskott och hälsokostpreparat som påstås stärka immunförsvaret och skydda mot virus och bakterier.
– Det finns inga vetenskapliga studier som styrker påståenden om att stora doser vitamin C eller fiskolja skyddar mot coronavirus och dess effekter, säger Liselotte Schäfer Elinder.