Hög PFAS-halt bland skogssorkar oroar

Det hälsofarliga PFAS finns i jorden, i djuren och i växterna på Frösön i Jämtland. Koncentrationerna av PFAS i skogssorkar tillhör de högsta som någonsin har uppmätts i Europas vanligaste däggdjur, vilket bekymrar forskarna.

PFAS-koncentrationen hos skogssorkar på Frösön i Jämtland oroar forskarna. Arkivbild.

PFAS-koncentrationen hos skogssorkar på Frösön i Jämtland oroar forskarna. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Forskning2023-12-14 07:31

"Skogssorkarna har en viktig roll i ekosystemen. De utgör basföda för många stora rovdjur, exempelvis rödräv, pärluggla och mårddjur. Vi är oroade över vad den här höga PFAS–förekomsten som fanns i just skogssorkarna kan få för effekt på ekosystemen både här och nu men också på längre sikt", säger universitetslektor Frauke Ecke i ett pressmeddelande.

Studien har genomförts av Sveriges lantbruksuniversitet på Frösön, där föroreningarna till stor del tros komma från det släckskum som använts när flygflottiljen F4 har haft brandövningar.

Prover har tagits i jord, blek taggsvamp, hallon, blåbär, lingon, skogssork, rådjur och älg. Sedan har resultatet jämförts med prover från ett kontrollområde utanför Umeå.

De PFAS–halter som uppmättes i viltkött från Frösön överskrider inte EU:s gränsvärden. Provsvar från rådjur gör dock att forskarna befarar att regelbunden konsumtion av rådjurskött från Frösön kan leda till att det rekommenderade tolerabla veckointaget av ämnen som ingår i gruppen PFAS4 riskerar att överskridas.

I blek taggsvamp från Frösön uppmättes höga halter av PFAS, däremot inte i bären.

Fakta: PFAS

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och började framställas i större skala på 1950-talet. Det finns ungefär 10 000 olika PFAS-ämnen.

PFAS-molekylerna har särskilda ytegenskaper vilket utnyttjas bland annat för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier, samt i matförpackningar och stekpannor.

I Sverige får vi i oss låga halter PFAS framför allt via maten, exempelvis via fisk från förorenade sjöar.

Genom användning av produkter eller varor som behandlats med PFAS kan ämnet även tas upp via huden.

Människor har också utsatts för högre halter i områden där dricksvattnet har förorenats med PFAS, till exempel från brandövningsplatser.

PFAS har flera negativa effekter på hälsan. Till exempel påverkas njurar, lever och kolesterolhalt. Det finns även studier som visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar, vilket ökar risken för infektioner och ger ett försämrat immunsvar på vaccinationer. Dessutom kopplas PFAS till ökad risk för vissa typer av cancer.

Tillsammans med bland annat Tyskland och Danmark har Sverige lagt ett förslag om ett totalförbud av PFAS inom EU. Förbudet ska gälla produktion, användning, försäljning och import av PFAS. Det kan vara på plats först 2026–2027.

Inom EU är det sedan 2008 förbjudet att använda ämnet PFOS och sedan 2020 är det förbjudet att använda PFOA.

Källor: Kemikalieinspektionen, Karolinska institutet, Arbets- och miljömedicin i Lund och Göteborg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!