Några klick ger tillgång till alla droger

På Flugsvamp 3.0 säljs knark för över 30 miljoner kronor varje månad. Två gånger har polisen släckt sajten – lika många gånger har den kommit tillbaka.
–Det är inte så stor skillnad mot hur kriminella nätverk i den verkliga världen fungerar, säger kriminologen Kim Moeller.

Flugsvamp 3.0 är uppe sedan 2018 och fortfarande aktiv. Arkivbild.

Flugsvamp 3.0 är uppe sedan 2018 och fortfarande aktiv. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2021-10-30 07:00

Svensk polis för en ojämn kamp mot landets största näthandelsplats för droger: Flugsvamp.

Sajten har liknats vid ett Blocket eller Tradera för droger och här säljs i princip alla former av narkotika, utom fentanyl. Flugsvamp kan bara nås med webbläsaren Tor, där användaren surfar dolt och är extremt svår att spåra.

Konkurrensen är hård mellan knarklangarna.

"Kokain av högsta kvalité. PÅ LÅDAN INOM 8H"

"HELT NYTT LJUST DUNDER BLONDE HEROIN!! Går bra att röka, snorta och skjuta. Lagerrensning passa på!!!"

"PREMIUM!! Potent dundergräs som doftar, smakar och slår helt underbart"

Ökat 675 procent

Handeln är tajt knuten till ett betygssystem, där det under varje annons anges vilket omdöme langaren har. Den som försöker lura sina köpare, och exempelvis skickar mindre mängd än beställt, bestraffas med bottenbetyg.

– Risken att bli lurad eller rånad är betydligt mindre, och det är det som gör att många söker sig till Flugsvamp. I hemmets trygga vrå kan man med bara några klick få tillgång till alla droger som finns, säger Niklas Lindroth, tidigare narkotikapolis som är väl insatt i sajten.

Sedan start har handeln på Flugsvamp exploderat. 2014 omsatte sajten 4 miljoner kronor i månaden. I dag är samma siffra 30 miljoner kronor, enligt Noas uppgifter – en ökning med 675 procent. Runt 160 säljare är just nu aktiva på sajten.

– Kunskapen om att det här är ett alternativ har ökat. Fler har hört talas om de krypterade marknaderna och förstått att det inte är så svårt att handla där. Och eftersom Flugsvamp skickar drogerna med inrikesposten är risken för upptäckt väldigt låg, säger Kim Moeller, kriminolog på Malmö universitet.

Dog i sitt pojkrum

Enligt postlagen är det inte tillåtet att kontrollera inrikesbrev.

– Det är klart att det är problematiskt att man kan köpa narkotika med väldigt låg upptäcktsrisk. Med det innebär också en ökad risk för att man råkar illa ut, säger Niklas Lindroth.

Exempelvis är det förbjudet på sajten att sälja till minderåriga, men inga kontroller sker. Det händer också att personer beställer hem extremt potent narkotika, som heroin och morfin, utan att ha rätt kunskaper.

– Jag var hemma hos en kille som tog en överdos. Han dog hemma i sitt pojkrum. Det kom som en total chock för föräldrarna att han överhuvudtaget använde narkotika. Och han använde morfintabletter, säger Niklas Lindroth.

Flugsvamp framställs som en säker plats där både langare och köpare kan vara anonyma. Så när en misstänkt administratör för Flugsvamp 2.0 greps för tre år sedan var det en stor framgång för polisen, som ägnat flera år åt att spåra honom och samla bevis i Operation Kinopio. Sajten släcktes och över 10 000 köpare identifierades, även om få till slut åtalades.

Men den utpekade huvudmannen friades från misstanken om att ha styrt sajten.

Fler lager av skydd

Samtidigt fortsatte droghandeln på darknet. Bara tre månader efter att Flugsvamp 2.0 släcktes var en ny version uppe. Och efter mindre än en vecka fanns redan 50 säljare på Flugsvamp 3.0.

– Det är inte så stor skillnad mot hur det fungerar med kriminella nätverk i den verkliga världen. Där ser vi också att när ett nätverk tas ner eller toppskiktet grips, så dyker nya konstellationer upp. Men de måste samtidigt kalkylera med de risker som finns och som är påtagliga, säger kriminolog Kim Moeller.

En ny sajt måste vara mer tekniskt avancerad, påpekar han. Skaparna måste ta reda på hur polisen lyckades ta ner den föregående sajten och hur de kan undvika det.

– Det tar tid och det kräver kompetens. Samtidigt är straffen för brott som dessa mycket hårda, säger Kim Moeller.

På kort sikt kan det ändå vara möjligt att påverka droghandeln på darknet genom polisiära tillslag, bedömer Niklas Lindroth.

– Att det går att slå ut sajterna har man ju sett gång efter annan. Bland annat har FBI lyckats. Säg att man tar ner Flugsvamp 3 och sen kommer det en ersättare som man också kan få ner hyfsat snabbt, då tror jag kanske att man kan splittra marknaden, säger han.

"Exit scams"

I dag pågår en ny utredning på polisens nationella operativa enhet (Noa) om Flugsvamp 3.0. Inga kommentarer har gått att få från Noa om detta.

Niklas Lindroth konstaterar att alla stora darknet-marknader gått ner historiskt sett. Antingen har de blivit nerplockade av polis, eller så har administratörerna själva stängt dem – inte sällan i form av en så kallad exit scam. Då har de tagit alla bitcoins i sajtens plånböcker och försvunnit.

– Det finns det ju risk att Flugsvamp gör också. Rätt vad det är går det inte att logga in och så har de dragit med pengarna. Det kan vara många miljoner dollar i de här plånböckerna, och ingen vet ju vilka de är, säger Niklas Lindroth.

– Men att stoppa de här sajterna för gott, det är ett evighetsproblem. Grundproblemet är att det finns ett stort och ökande sug efter narkotika i samhället.

Fakta: Historien om Flugsvamp

Flugsvamp är en marknadsplats för illegala droger på darknet.

Originalsajten, som bara hette Flugsvamp, släcktes i det internationella polistillslaget Operation Onymous i november 2014. Det är inte känt vem den förste administratören, admin1, var och han eller hon åkte aldrig fast.

Flugsvamp 2.0 lanserades i april 2015. Den låg uppe till september 2018, då en man som misstänktes vara sajtens administratör häktades. 27-åringen anklagades för att ha tagit tre procent i avgift vid alla försäljningar, vilket gjort honom till mångmiljonär. Han friades senare i tingsrätten. Ett stort bakslag för polis och åklagare som krävt 14 års fängelse. När sajten släcktes hade den använts av 600 narkotikasäljare för att komma i kontakt med 17 000 köpare, enligt polisen. I februari 2022 inleds förhandlingarna i hovrätten.

Flugsvamp 3.0 uppstod i december 2018 och är fortfarande aktiv. En utredning kring sajten pågår.

Enligt Noas beräkningar låg snittköpet på Flugsvamp (under åren 2015–2018) på cirka 900 kronor.


Bakgrund: Silk Road var förebilden

Den första stora marknadsplatsen på darknet för droghandel var Silk Road, som lanserades 2011.

Den 2 oktober 2013 stängdes den av FBI. Skaparen och administratören Ross Ulbricht greps i San Fransisco. Han dömdes till två livstidsdomar utan möjlighet till benådning.

Bara en dryg månad efter att FBI stängt Silk Road startade Silk Road 2.0.

Ett år senare greps administratören Blake Benthall efter internationellt polissamarbete.

Det blev slutet för Silk Roads era som den största internationella marknadsplatsen för illegala varor.

Efter tillslaget mot Silk Road 2013 började en okänd person att utveckla en svensk narkotikahandelsplats på nätet, som kom att kallas Flugsvamp.

Internationellt har Silk Road följts av nya marknadsplatser som Evolution, Alphabay, Dream Market och Wall Street Market.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!