Lurade av äldre deras bankkort – får fängelse

Malmöbon lurade äldre personer att lämna ifrån sig sina bankkort och länsade sedan korten på pengar. Nu döms han till ett år och sex månaders fängelse för grovt bedrägeri.

Fem äldre lurades att lämna ifrån sig sina bankkort. En 45-årig Malmöbo tog sedan ut 98|000 kronor. Arkivbild.

Fem äldre lurades att lämna ifrån sig sina bankkort. En 45-årig Malmöbo tog sedan ut 98|000 kronor. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Brott2022-02-22 15:04

Samtliga fem offer är födda under åren 1927-1931. De fick telefonsamtal från någon som utgav sig för att vara polis, bankanställd eller försäkringstjänsteman. Enligt uppringaren hade de äldres bankkonton varit utsatta för bedrägeriförsök eller annan form av brottsförsök varför kortet måste spärras. En polis eller bankanställd skulle därför komma och hämta kortet så att detta kunde bytas ut. Kortinnehavaren uppmanades dessutom att uppge kortkoden till upphämtaren.

Det är oklart vem som ringde samtalen men Malmö tingsrätt anser det vara bevisat att det var den 45-årige Malmöbon som hämtade upp ett av korten. Det var också han som använde korten till att köpa varor i olika butiker för drygt 104 000 kronor och för att ta ut 98 000 kronor i kontanter.

Malmöbon har försvarat sig med att han bara var mellanhand åt en lånehaj som han köpt narkotika av och var skyldig pengar.

Men tingsrätten bedömer hans förklaringar som osannolika och dömer Malmöbon för ett fall av bedrägeri och fyra fall av grovt bedrägeri. Påföljden blir fängelse i ett år och sex månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!