"Festivaler har blivit regimkritikers slagfÀlt"

En av vÀrldens vÀrsta diktaturer, och en diaspora dÀr allt fler nu vÄgar höja sina röster. För att förstÄ torsdagens upplopp pÄ JÀrvafÀltet behöver man Àven förstÄ historien hos ett land prÀglat av krig och ett auktoritÀrt styre, enligt Kjetil Tronvoll, expert pÄ Eritrea.

Kjetil Tronvoll, professor i freds- och konfliktstudier vid Oslo Nye HÞyskole och expert pÄ Eritrea.

Kjetil Tronvoll, professor i freds- och konfliktstudier vid Oslo Nye HÞyskole och expert pÄ Eritrea.

Foto: Berit Roald/NTB/TT

Brott2023-08-04 11:52

Ibland kallas Eritrea för ett nutida Sparta. Ett land som efter sjÀlvstÀndigheten frÄn Etiopien 1993 har legat i krig med alla sina grannlÀnder, och dÀr en ström av mÀnniskor flytt för att undvika en lÄng vÀrnplikt som kan pÄgÄ i Äratal.

Landet Àr en auktoritÀrt styrd enpartistat dÀr oppositionen förföljs och regimkritiska politiker och journalister fÀngslas utan rÀttegÄng.

– Det Ă€r en av vĂ€rldens mest totalitĂ€ra regimer vi pratar om, i linje med Nordkorea. Det finns inte yttrandefrihet, organisationsfrihet eller pressfrihet. DĂ€r finns ingen möjlighet att uttrycka sin kritik. Om man gör det hamnar man i fĂ€ngelse eller blir dödad, sĂ€ger Kjetil Tronvoll, professor i freds- och konfliktstudier vid Oslo Nye HĂžyskole och expert pĂ„ Eritrea.

"AnvÀnds som slavar"

Den senaste konflikten som landet var involverad i var i inbördeskriget i Tigray i norra Etiopien, dÀr landet deltog pÄ den etiopiska militÀrens sida och en fredsuppgörelse nÄddes i november 2022.

Kriget – och att mĂ„nga eritreaner har tvingats delta militĂ€rt i det – har under de senaste Ă„ren spĂ€tt pĂ„ missnöjet inom den eritreanska diasporan, enligt Tronvoll.

– Det har ökat frustrationen och hopplösheten över att krigen aldrig tar slut och att presidenten anvĂ€nder sin befolkning som slavar.

Kulturfestivalen pĂ„ JĂ€rvafĂ€ltet arrangeras Ă„rligen av personer som uppges stötta den eritreanska regimen. Under torsdagen skadades över 50 personer – varav Ă„tta allvarligt – och uppemot 140 personer frihetsberövades. Tre poliser skadades.

Festivalen Àr inte ensam om att ha drabbats av vÄldsamma protester. Liknande hÀndelser har skett i flera europeiska lÀnder den senaste tiden. I början av juli blev exempelvis 26 poliser skadade och över hundra personer greps under oroligheter vid en musikfestival i staden Giessen norr om Frankfurt.

– Kulturfestivalerna har i ökad grad blivit ett slagfĂ€lt för regimkritikerna, dĂ€r man uttrycker sitt missnöje mot regimen, sĂ€ger Kjetil Tronvoll.

"Inget att förlora"

Regimen i Eritrea Àr kÀnd för att försöka pÄverka och ha kontroll över de medborgare som har lÀmnat landet: genom alltifrÄn pÄtryckningar, hot och indrivning av en sÄ kallad diasporaskatt.

Men under de senare Ären har den öppna kritiken ökat, i takt med att fler lÀmnat landet och diasporan blivit mer splittrad, enligt Tronvoll.

– De kanske inte har nĂ„gon familj kvar i Eritrea, som regimen kan rikta repressalier mot. De har inget att förlora. DĂ€rmed ökar graden av mobilisering mot regimen och regimtrogna.

Eritrea leds av den 77-Ärige presidenten Isaias Afwerki. Det finns inget som pekar pÄ att landet rör sig i en mer demokratisk riktning, enligt Kjetil Tronvoll.

– SĂ„ lĂ€nge situationen i Eritrea inte förĂ€ndras sĂ„ kommer protesterna bara fortsĂ€tta och troligen öka.

RÀttelse: I en tidigare version angavs fel tidpunkt för festivalen i Giessen

Fakta: Eritrea

Eritrea Àr en auktoritÀr enpartistat och rÀknas som en av vÀrldens hÄrdaste diktaturer.

Landet blev sjÀlvstÀndigt frÄn Etiopien 1993. Innan dess hade landet utkÀmpat ett drygt 30 Är lÄngt krig för sin sjÀlvstÀndighet.

1998-2000 lĂ„g Eritrea i krig mot Etiopen, dĂ€r uppemot 100 000 mĂ€nniskor dog.

I september 2021 stÀngdes alla oberoende medier i Eritrea ner och hundratals personer greps. Bland dem den svenske journalisten Dawit Isaak, som fortfarande Àr fÀngslad.

Under 2020-2022 deltog Eritrea i inbördeskrig i Tigray i Etiopien, pÄ den etiopiska militÀrens sida.

I det senaste pressfrihetsindexet frÄn organisationen Reportrar utan grÀnser hamnar Eritrea pÄ plats 174 av 180 lÀnder.

KĂ€lla: Utrikespolitiska institutet/Landguiden, Amnesty international

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!