FĂ€rre utsĂ€tts för brott – kan vara coronaeffekt

Utsattheten för brott som rĂ„n, misshandel och hot ser ut att ha minskat – men det kan delvis vara en följd av coronapandemin. Detta enligt Nationella trygghetsundersökningen (NTU), som ocksĂ„ visar en nĂ„got minskad oro för brottsligheten i samhĂ€llet.

Nationella trygghetsundersökningen visar en nÄgot minskad oro för brottsligheten i samhÀllet.

Nationella trygghetsundersökningen visar en nÄgot minskad oro för brottsligheten i samhÀllet.

Foto: Johan HallnÀs/TT

Brott2021-10-12 09:08

I förra NTU, frĂ„n 2020, uppgav 47 procent av befolkningen (16–84 Ă„r) att de i stor utstrĂ€ckning oroar sig för brottsligheten. I Ă„rets undersökning, som presenterades under tisdagen, har andelen minskat till 45 procent.

Resultatet visar ocksĂ„ pĂ„ en minskning av den sjĂ€lvrapporterade utsattheten för sĂ„dant som i undersökningen kategoriseras som brott mot enskild person – som personrĂ„n, sexualbrott, misshandel, hot och fickstöld.

20,2 procent av befolkningen uppger att de utsatts att för brott mot enskild person under 2020, en minskning frÄn 2019, dÄ andelen var 22,6 procent.

4,6 procent uppger att de utsattes för sexualbrott förra Ă„ret, vilket omrĂ€knat motsvarar ungefĂ€r 375 000 personer i befolkningen. Det Ă€r en minskning jĂ€mfört med utsattheten som uppgavs i förra mĂ€tningen, som lĂ„g pĂ„ 5,6 procent. Kvinnor Ă€r fortsatt mer utsatta för sexualbrott Ă€n mĂ€n men Ă€ven dĂ€r har andelen minskat frĂ„n 9,4 till 7,7 procent.

NÀstan samtliga brottstyper som mÀts i undersökningen har minskat. FörsÀljningsbedrÀgerier ökade dock frÄn 5,1 procent 2019 till 5,5 procent 2020.

TillfÀlliga Àndringar

Hur stora vÀxlar man ska dra pÄ de positiva trender som syns Àr dock oklart. Enligt Brottsförebyggande rÄdet (BrÄ), som genomför undersökningen, har resultaten sannolikt pÄverkats av att vÄra livsstilsmönster förÀndrats under pandemin. Skillnaderna kan dÀrför vara av tillfÀllig karaktÀr och inte ett tecken pÄ trendbrott, skriver BrÄ i sin rapport.

– Man skulle kunna tĂ€nka sig att vissa typer av brott har minskat under pandemin, till exempel sĂ„dant som ofta sker utanför hemmet, som personrĂ„n, fickstöld och misshandel pĂ„ allmĂ€n plats. Det Ă€r ocksĂ„ brottstyper dĂ€r vi ser en minskning, under det senaste Ă„ret, sĂ€ger Sofie Lifvin, utredare pĂ„ BrĂ„.

Pandemin kan ocksÄ ha bidragit till den minskning av egendomsbrott som syns i rapporten.

– DĂ€r kan man tĂ€nka sig att eftersom mĂ„nga har varit hemma mer, sĂ„ skulle detta kunna vara en förklaring till att den typen av brott minskat. Man har bilen och cykeln nĂ€ra hemmet till exempel, sĂ€ger Sofie Lifvin.

Undersökningen visar ocksÄ att förtroendet för rÀttsvÀsendet, framför allt polisen, fortsÀtter att öka.

Undviker gÄ ut

Att mÀta oro för brott och otrygghet Àr inte helt enkelt dÄ det Àr komplexa fenomen som upplevs vÀldigt olika av olika personer.

I NTU undersöks omrÄdet frÄn flera olika hÄll, vilket kan ge indikationer pÄ utvecklingen. En frÄga handlar om kÀnslan av otrygghet och om det pÄverkar hur man rör sig utomhus. I undersökningen svarar 28 procent att de kÀnner sig mycket eller ganska otrygga eller att de till följd av otrygghet undviker att gÄ ut ensamma under sena kvÀllar i sitt bostadsomrÄde, en minskning med tvÄ procentenheter Äret innan.

Oron fÄr fler konsekvenser. NÀra en fjÀrdedel av befolkningen uppger att de mycket eller ganska ofta under det senaste Äret har valt en annan vÀg eller ett annat fÀrdsÀtt till följd av oro för brott. Mer Àn var tionde uppger att de avstÄtt en aktivitet pÄ grund av oro, och sju procent uppger att oron för brott har en stor pÄverkan pÄ livskvaliteten. Kvinnor Àr generellt mer pÄverkade av detta Àn mÀn.

TT: Nu ÄtergÄr vi till att leva mer som vanligt, sÄ hur kommer lÀget utvecklas framöver?

– Det Ă€r vĂ€ldigt svĂ„rt att svara pĂ„ utifrĂ„n den hĂ€r undersökningen, vi gör inga prognoser. Vi fĂ„r se i nĂ€sta Ă„rs undersökning.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterar undersökningen pÄ följande vis:

– Det var ett speciellt Ă„r. Man ska inte dra för stora slutsatser av det, sĂ€ger han.

Fakta: NTU

Nationella trygghetsundersökningen genomförs av SCB pÄ uppdrag av Brottsförebyggande rÄdet. Syftet med NTU Àr att undersöka utvecklingen pÄ fyra frÄgeomrÄden: utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott, förtroende för rÀttsvÀsendet och brottsutsattas kontakter med rÀttsvÀsendet.

Syftet Àr ocksÄ att i den utstrÀckning det gÄr belysa skillnader bland olika grupper i samhÀllet, som mellan kvinnor eller mÀn eller mellan olika typer av familje- eller boendeförhÄllanden.

Datainsamlingen sker pÄ tvÄ sÀtt. Dels genom en webb- eller postenkÀt, dels genom uppföljande telefonintervjuer med ett urval av de personer som i enkÀten uppgett att de utsatts för brott.

Till insamlingen för NTU 2021 valdes drygt 200 000 personer ut att delta med hjĂ€lp av SCB:s register över totalbefolkningen. Totalt 74 351 personer svarade.

KÀlla: BrÄ

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!