Kriminolog: Vapnen har sipprat ner i åldrarna

Kraftfulla skjutvapen i händerna på unga kriminella kan vara en förklaring till att andra än måltavlorna i kriminella gängkonflikter blir skjutna. Kriminologen Sven Granath säger att de som vill göra en kriminell karriär sällan är vapenutbildade.

Kriminologen Sven Granath säger att unga som gör kriminell karriär snabbutbildar sig i vapenteknik genom att titta på instruktionsfilmer på Youtube. När de får tillgång till kraftfulla vapen kan det få förödande konsekvenser. Arkivbild.

Kriminologen Sven Granath säger att unga som gör kriminell karriär snabbutbildar sig i vapenteknik genom att titta på instruktionsfilmer på Youtube. När de får tillgång till kraftfulla vapen kan det få förödande konsekvenser. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Brott & Straff2020-08-16 10:05

Beslagen av illegala skjutvapen har ökat med 42 procent i region Stockholm i år jämfört med förra året.

– Oftast är det pistoler eller revolvrar som polisen tar i beslag, men ibland är det automat- eller militärvapen, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisregion Stockholm.

Tre vapenmärken – Zastava, CZ och Glock – dominerar. Från början kommer vapnen från Balkan och Tjeckien, men kan ha vandrat runt i Europa innan de kom till Sverige.

Stora vapenarsenaler

Sven Granath säger att tillgången på vapen driver på antalet skjutningar.

– Givetvis är det en viktig faktor att det under många år har byggts upp en ganska stor arsenal av illegala vapen inom de kriminella nätverken. Insmugglingen har pågått lågintensivt under lång tid och sedan har vapnen sipprat ner i de kriminella hierarkierna och i åldrarna, säger Sven Granath.

De som vill göra kriminell karriär inspireras av äldre kriminella och snabbutbildar sig i vapenteknik genom att bland annat titta på instruktionsfilmer på Youtube. När de får tillgång till kraftfulla vapen kan det få förödande konsekvenser.

– Det är tyvärr inte helt sällan som kulorna träffar någon annan än de var avsedda för, speciellt när man använder automatvapen, säger Sven Granath.

Han vill inte gå in på några detaljer när det gäller dödsskjutningen av en 12-årig flicka i Botkyrka med hänsyn till hennes anhöriga och att en förundersökning pågår, men konstaterar ändå att man kan dra slutsatsen att kulorna som träffade henne var avsedda för någon annan.

Sven Granath berättar att polisen beslagtar allt fler vapen, vilket bland annat hänger ihop med att lagstiftningen skärptes 2018.

– Men det handlar också om att samhället fått upp ögonen för hur mycket vapen det finns. Det är egentligen först på senare år som polisen verkligen har hårdprioriterat att göra vapenbeslag. Under många år ökade skjutningarna utan att beslagen ökade, säger Sven Granath.

Kriminell karriär

Orsaken till att kriminella skaffar sig vapen och är beredda att använda dem beror på att de gett sig in i narkotikahantering, illegal indrivning och utpressning.

– När man gör kriminell karriär och vill agera med våld kan det hänga samman med narkotikahantering, hämndaktioner, förolämpningar eller att man känner sig hotad. Det beror på att man agerar i en illegal ekonomi där det är viktigt att vara den som skjuter först. Det finns inga andra maktmedel i den här ekonomin, säger Sven Granath.

När det gått så långt att de kriminella börjat skjuta på varandra är det viktigt att polisen beslagtar vapen, men också klarar upp dödsskjutningarna.

– Dödsskjutningarna hänger ofta ihop med varandra och om de inte klaras upp leder det till nya. Det har dålig symbolisk verkan om de som skjuter kommer undan, säger Sven Granath.

Nästa steg är att minska nyrekryteringen till de kriminella gängen och att minska de illegala ekonomierna, eftersom de ger ett incitament till att beväpna sig.

– Det svåraste är kanske att minska nyrekryteringen eftersom man då måste se till att alla får trygga uppväxtmiljöer och har positiva förebilder. För att nå dit måste skolan, socialpolitiken och migrationspolitiken involveras. Det är mer komplicerat än att bara fokusera på skärpta straff.

Fakta: Vapenbeslag i region Stockholm

Fram till den 31 maj i år beslagtog polisen i region Stockholm 239 illegala pistoler och revolvrar samt 13 automat- eller militärvapen.

Under samma period 2019 beslagstogs 168 pistoler och revolvrar samt nio automat- och militärvapen, 2018 var motsvarande siffror 172 respektive 16.

Källa: Underrättelseenheten, Polisregion Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!