Försök att inte ha för många bollar i luften och göra för mycket samtidigt när du lagar mat, är en kort sammanfattning av Brandskyddsföreningens rekommendationer för att minska risken för bränder under julen.
– Spisen är den stora boven. Det beror på att man glömmer bort att man har någonting där och så kokar det torrt. Blir det tillräckligt varmt så börjar det brinna, och om man dessutom har en massa annat brandfarligt skräp runt spisen finns det stor risk att det tar fart, säger Mats Björs.
Smutsiga fläktar kan brinna
SOS Alarm får omkring 1 400 larm om bostadsbränder under december och januari, cirka 20 procent fler jämfört med övriga månader, enligt Brandskyddsföreningen.
Organisationen har länge drivit frågan att fler ska installera en så kallad spisvakt, en apparat som slår av spisen om den blir för varm.
Ett något enklare tips är att använda en timer som påminner om att matlagningen är klar. En annan viktig säkerhetsåtgärd är att rengöra köksfläkten då och då, och kontrollera fettfiltret.
– Fläkten är rätt farlig om den inte är rengjord. Om det slår upp lågor i en kastrull, kan det spridas in i fläktsystemet och vidare upp i huset, säger Björs.
Ha koll på barnen och djuren
Brandskyddsföreningen lyfter även fram äldre julbelysning som en källa till bränder, särskilt om den är sliten och inte CE-märkt.
Ett annan oroshärd är förstås levande ljus som är placerad på brandfarliga underlag eller står för nära gardiner eller annat som lätt kan fatta eld.
– Man ska alltid släcka levande ljus om man lämnar rummet, och om man har barn eller husdjur hemma så bör man vara försiktig med att ha dem i närheten av levande ljus, säger Björs.
Om olyckan ändå skulle vara framme kan en brandvarnare, brandsläckare, brandfilt och hemförsäkring göra stor nytta, enligt Brandskyddsföreningen.