Minerallagen är utformad för att underlätta brytning av statliga bolag i glesbefolkade Norrlandslän säger Peter Borring, LRF:s ordförande i Östergötland till DN.
LRF och naturskyddsföreningen hamnar ofta på olika sidor av debatten men nu samarbetar de.
– Mineralfrågorna har ställts på sin spets i södra Sverige, säger Borring.
Tillsammans vill de se en ändring av minerallagen. Tillståndsprocessen är lång och komplicerad och de menar att det dröjer för länge innan man börjar titta på miljökonsekvenserna med nya gruvor.
De vill att regeringen utreder om miljöprövning av verksamheten kan göras omedelbart vilket skulle förenkla processen.
– Lagstiftningen är fel riggad. Bergsstaten godkänner bearbetningskoncession innan man har tittat noga på den lokala miljön, säger Göran Toss på Naturskyddsföreningen i Östergötland till DN.
Samtidigt har magasinet Filter rapporterat om en infekterad gruvstrid som pågått under det senaste året på Österlen. Konflikten gäller det engelska bolaget Scandinaviums önskan att bryta vanadin i trakten, en metall som är hett eftertraktad av bland annat batteritillverkare. Gruvbolaget möter dock starkt motstånd från lokala markägare, kulturarbetare och politiker. Gruvbolaget vill rädda miljön med vanadin medan gruvmotståndet vill rädda miljön från vanadinbrytning. Bolagets bearbetningstillstånd som fattades av Bergsstaten med kontor i Luleå slog protestrekord – över 350 överklaganden lämnades in.
På senare år har intresset för nya gruvor i södra Sverige vuxit då efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller ökat. Metallerna används inom modern teknik som bilbatterier och solceller. Teknik som används i omställningen från fossila bränslen. Sverige sitter på Europas största koncentration av många av metallerna men brytningen av dem är begränsad. Enligt branschorganisationen Svemin är det alldeles för svårt att få tillstånd att öppna nya gruvor.
– Myndigheterna och lagstiftningen ska ju medverka till att ge tillstånd, men det verkar ibland som om de bara vill stoppa verksamheter, säger vd Per Ahl till DN
I maj i år har riksdagen uppmanat regeringen att vidta åtgärder för att tillståndsprocessen ska gå snabbare. Regeringspartierna S och MP reserverade sig mot beslutet.