Hitta din inredningsstil: ”Gå på magkänslan”

Ska du flytta? Inredaren Maria Wiberg tipsar om hur du hittar din unika inredningsstil som både känns rätt just nu och i framtiden.

Stort. Stora soffor och matplatser med rum för många är något att satsa på om du flyttar till större.

Stort. Stora soffor och matplatser med rum för många är något att satsa på om du flyttar till större.

Foto: Svenska mässan

Inredning2017-03-16 07:00

Under onsdagskvällen föreläste inredaren Maria Wiberg på inspirationskvällen Bygg, bo & lev på Boden Business Park i Sävast.

Eftersom många är i startgroparna för att bygga nytt i Sävast pratade hon bland annat om hur man kan tänka när man flyttar till nytt, hur man hittar en inredningsstil som man trivs med och som håller i längden.

– Man kan känna sig vilsen när det bara är en tom yta, ett nybyggt hus är ju ofta en ganska steril miljö, säger Maria.

Hennes första tips är att göra en moodboard, antingen som en fysisk tavla, en pärm eller digitalt. Analysera eftersom, välj bort och se helheten.

– Gå på magkänslan hela tiden, det är jätteviktigt. När du köper eller bygger ett hus går du hela tiden på magkänsla, varför inte föra det i inredningen? Det är så lätt att man blir rädd och bara gör som alla andra.

Hon tycker att man ska våga visa sin personlighet i hemmet.

– Nu är det inne med det eklektiska och personliga som ska återspegla dig själv, så då tycker jag absolut man ska passa på.

I kök och badrum tycker Maria att det är viktigt att inte falla för trender utan att se bakåt i historien på vad som varit hållbart genom tiderna.

– Svarta köksluckor är nästan ute redan, trender går så snabbt över. På ytskikten ska man välja något som man tror håller i längden, det är ju en stor utgift.

Maria förespråkar en lugn bas i hemmet, då är det lättare att förändra med små medel.

– Man kan ju leka på en vägg så att man lätt kan göra om.

Maria brinner för hållbar inredning och återbruk och är glad att se att vindarna blåser åt det hållet just nu. Hon tycker om naturmaterial eftersom de går att underhålla, slipa upp och måla om.

– Då mår miljön bättre. Olika strukturer gör att det händer något i rummet och ljuset speglas olika.

Nästa tips är att våga plocka in gamla ärvda möbler och antikviteter även i nya hus. Det är trendigt i vår och snällt för både miljö och plånbok.

Ljust trä och naturläder är trender som fortsätter att hålla i sig enligt Maria, men hon ser en vändning mot mörkare jordfärger på både väggar och möbler.

– Så det är bara börja gräva bland släktklenoder och våga låta bli att måla, då får man en varmare känsla i hemmet. Det senaste är att ta in en oljemålning och låta den ge ton år rummet.

Hur kan man tänka när man flyttar till större?

– Ofta har man ganska övermöblerade lägenheter så det är inte säkert måste lägga till nåt, men man kanske vill ha större bord och soffa. Det som kommer nu är generösa soffor med djup i som man kan krypa upp i. Det är ju där man sitter och hänger, så där tycker jag att man kan satsa på nytt och modernt.

Trendigt i vår är också stora gröna växter och bananträd är det senaste.

Trendspan

Hetaste inredningen våren 2017

Mörka jordtoner, både på möbler och väggar.

Antika möbler och oljemålningar.

Gröna växter med stora blad.

Stora soffor och matgrupper.

Korgmöbler som ger utekänsla inne.

Eklektisk och personlig inredning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om