I toppform till jakten – tack vare yoga

Yogan växer och det handlar i första hand om kvinnliga utövare. Nu har också en grupp manliga jägare i Tornedalen upptäckt den här träningsformen. "Visst var jag skeptisk i början men när jag kom hit kände jag nästan direkt att det här var något för mig", säger 52-årige jägaren Robert Grape från Luppio.

14 augusti 2019 21:18

En svartvit flugsnappare har tagit plats i en av björkarna vid den före detta skolan i Hedenäset i Tornedalen. På parkeringen utanför har sex män samlats. Robert Grape från grannbyn Luppio öppnar bakluckan på sin bil och plockar med sig en liten matta. Sedan promenerar han bort mot en gräsplätt.

Där gör han och de andra männen flugsnapparen sällskap.

– Inte trodde jag att väl att det här skulle ha den effekten när jag först provade på. Men jag ville ge det en chans och det ångrar jag inte, säger Robert Grape och ler.

Några hundra meter nedanför platsen där den lilla gruppen har samlats rinner Torneälven förbi. Det här är verkligen de fem männens hemmaplan. Det är här de kör snöskoter på vintern och fiskar på sommaren. Det är också i skogarna runt den så vackra gränsälven som många männen tillbringar stora delar av höstarna när jakten drar i gång.

I den här yogagruppen jagar fyra av de sex deltagarna.

– Älgjakten är en av årets höjdpunkter. Jag har ju nästan alltid jagat med hund och det kan vara ganska krävande, berättar Robert Grape.

Sedan cirka ett och ett halvt år tillbaka har han och de andra i gruppen börjat att träna yoga för läraren Ulrika Falk Mörtberg. Robert Grape säger att det här har blivit ett perfekt sätt för honom att komma i form till jakten.

– Framförallt har jag blivit mycket bättre i axlarna. När man jagar med hund handlar det ibland om att röra sig över stora sträckor och då är det ju bra om inte kroppen bråkar eller sätter för mycket begränsningar, säger han.

Yogaläraren Ulrika Falk Mörtberg lyssnar och analyserar och sätter därefter ihop övningar som ska passa deltagarna i gruppen. Hon ser ett behov hos både män och kvinnor att lära känna sin egen kropp.

– Kanske extra mycket hos männen här uppe. Vi har en kultur här uppe i Tornedalen där man ska pressa sig själv och där man egentligen bara ska använda sin kropp som ett redskap snarare än börja känna efter och öka sin kroppskännedom, säger hon.

Sedan fortsätter hon:

– Det är därför jag tror att yoga blivit mer populärt eftersom många av oss upplever stress. För det finns stress här uppe också. På landet. Många stressar väldigt mycket i dag. Och jobbar väldigt mycket.

Hon lär ut yogaformen Iyengaryoga som indiern BKS Iyengar har utvecklat. Han insåg tidigt att man behöver hjälpmedel för att få utövarna att orka göra de olika positionerna. Bland annat används i dag, filtar, klotsar, bolster och band.

– Det viktigaste i Iyengaryoga är linjeringen. Att jobba med bra funktionell hållning. Att vara noggrann där. I dag använder nästa alla yogaformer de här hjälpmedlen men de kommer ursprungligen från BKS Iyengar, berättar hon.

Hon är utbildad yogalärare och hon har undervisat i den här yogaformen i tio år. Ulrika har nyligen övertagit hemgården i byn Ruskola utanför Övertorneå. Hon tror att den här yogaformen passar den mentalitet som man ofta finner på landsbygden.

– Här uppe är människor ofta raka och tydliga och Iyengaryoga är på samma sätt. Därför upplever jag att den tas väl emot här. Det är en enkel och rak form av pedagogik när man undervisar, säger hon.

Som mest har hon haft fem lektioner i veckan. Hon har inte vänt sig direkt till jägare utan det har i första hand handlat om att nå ut till männen generellt.

– Men många här uppe jagar ju. Min far jagade och min man jagar också och jag har själv tagit jägarexamen men det visade sig att jag inte kan skjuta djur. Men jag hjälper i alla fall de jägare som kan och jag gillar ju viltkött på matbordet, säger hon.

Göran Sundelin är äldst i gruppen med sina 74 år. Han jagar både älg och hare och tränar också fysiskt i någon form i stort sett varje dag.

– Frun fick förhöjt blodtryck så vi har promenerat tillsammans i sex år nu. Och yogan med Ulrika och med kompisarna här blir ett mycket bra komplement.

Sedan får han en spjuveraktig blick.

– Nu känner jag mig som en 20-åring, säger han och ler.

Sedan blir han allvarlig:

– Det här behövs mer och mer i takt med att åren går. Kroppen blir stelare. Det känns alltid skönt efter den här träningstimmen.

Och Robert Grape erkänner:

– Nog var jag lite skeptisk i början för det finns många typer av yoga. När jag hade varit med en gång kände jag direkt redan efter första lektionen att det här är något för mig.

I dag mår han mycket bättre än för ett och ett halvt år sedan.

– Om jag är borta några veckor börjar det kännas igen. Men inflammationen i axeln är borta och det kan jag tacka den här träningen, säger han.

FAKTA

Namn: Ulrika Falk Mörtberg

Ålder: 46

Bor: Övertorneå

Familj: Maken Jan-Erik Falk och 5-åriga dottern Vida.

Yrke: Yogalärare

Husdjur: Tre kattor och en hund.

Drömmer om: Att bygga en yoga- och konstskola på vår gård. Att sprida yoga i denna del av världen och få folk att förstå att yoga verkligen är för a l l a människor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Nordlund