I dag blir sagobröllopet av på Gültzauudden

Om du kunde välja bland världens alla platser, var skulle du hålla ditt bröllop? "I Luleå", svarar Chris Morris och Sarah Lessem från London.

11 mars 2017 08:33

Det blivande brudparet är den indirekta anledningen till att staden har begåvats med en silverpaviljong på Gültzauudden.

– Vi blev som förälskade i Luleå redan första gången vi kom hit. Vi upplevde en helt magisk helg. Vi älskade allt – maten, människorna och den fantastiska naturen, förklarar Chris Morris, 32.

Han räknar i snabb följd upp höjdpunkterna från besöket för två år sedan; hockeyupplevelsen på Coop Arena, middagarna på Hemmagastronomin och CG samt Disneytemat i iskonserthallen.

När paret förlovade sig 18 månader senare dök minnena upp igen.

– Vi tänkte att Luleå skulle bli den perfekta platsen för vårt bröllop. Då skulle vi kunna visa upp den här fantastiska staden för våra familjer och vänner och få en chans att återuppleva vår magiska helg, förklarar Sarah Lessem, 35.

Bruden talar flytande svenska. Hon är född i Malmö, men är uppvuxen i USA. Brudgummen har sitt ursprung i Skottland men har sedan vuxit upp i flera städer runt om i världen.

Parets ursprungliga tanke var att bröllopet skulle äga rum i Ice Musics konserthall som inte blev byggd i år på grund av att Luleå kommun drog in det ekonomiska stödet.

Besvikelsen försvann snabbt, när byggmästaren Tim Linhart presenterade ett nytt bröllopskoncept.

– Vi föreslog att i stället skulle det byggas en gazebo i is. Tanken är att silverpaviljongen skulle kunna användas till utomhusbröllop under vintern. Luleå kommun gillade tanken och bidrog med ekonomiskt stöd, berättar Birgitta Linhart.

Det engelska paret Lessem/Morris blev också förtjusta i idén. Bruden ser dock lite konfunderad ut när Norrbottens-Kuriren besvarar hennes fråga om det är vanligt med utomhusbröllop i Luleå under vintern.

På lördag blir sagobröllopet av inför ett 100-tal inbjudna gäster från Sverige, England och USA.

– Vi blev förvånade av att nästan allihop ville komma hit och dela denna stund med oss. Det kommer att bli en fantastisk kväll, säger Sarah Lessem.

När Norrbottens-Kuriren träffar det blivande brudparet under torsdagen har gästerna redan börjat anlända till ett av stadens hotell.

Dagens förbokade aktiviteter innehåller bland annat en skotertur på Ebbenjarkka och en ödesmatch på Coop Arena.

– Luleå Hockey är mitt nya favoritlag. Jag brukar faktiskt se deras matcher på kabel-TV hemma i London. Luleå Hockey har de mest hängivna supportrar som jag någonsin sett i idrottssammanhang. De sjunger under hela matcherna!

På Gültzauuddens högsta punkt sträcker sig den åtta meter höga Silverpaviljongen sirligt upp mot en blek vinterhimmel. Den vackert rundade lökkupolen för tankarna till Aladdin eller någon av sagorna ur "Tusen och en natt".

Paviljongen har en diameter på 440 centimeter och är placerad på Uddens högsta punkt, till vänster om den gula ingången.

Här arbetar iskonstnären Tim Linhart för högtryck. Intill paviljongen står en stor snöskulptur som föreställer en isbjörn i naturlig storlek och väntar på en sista finputsning.

Arbetet med att färdigställa Silverpaviljongen kommer att pågå ända fram till bröllopets start. Var 15:e minut sprutar han vatten över stålkonstruktionen för att skapa långa istappar, men arbetet går mycket långsamt framåt och förutsätter ett oändligt tålamod.

– Egentligen borde ni komma tillbaka hit vid halvåttatiden på kvällen. Då är det helt magiskt när mörkret fallit och strålkastarna lyser upp platsen. Jag hoppas att Luleåborna upptäcker paviljongen och kommer hit, berättar Tim Linhart.

Han är oroad över den senaste väderprognosen som pekar mot temperaturer uppåt nollstrecket vilket kan göra att istapparna smälter.

Själva bröllopsdagen kommer att inledas med ett fackeltåg från Luleås norra hamn. Gästerna kommer att gå längs isvägen mot Gültzauudden. Bruden anländer med häst och släde.

Tre norrbottniska musiker har anlitats för att spela på särskilda isinstrument. Det handlar om violinisten Karl-Bertil Norlén, cellisten Mattias Sandlund och gitarristen Stefan Söderlund.

Bröllopsresan är också planerad i detalj. Den går via trädhotellet i Harads till Maldiverna och Indien.

– Egentligen är det rätt otroligt. Vårt bröllopspar har bjudit in närmare 100 gäster till Luleå. Under fyra dagar har de en rad inplanerade aktiviteter med bland annat hundspann. Det innebär rätt mycket pengar i omlopp. Jag tror att Silverpaviljongen är ett bra koncept som kan växa år från år. I dag är vi bara i början. Silverpaviljongen skulle kunna bli ett bra tillskott till Luleås vinterutbud, säger Birgitta Linhart.

Det är en gazebo

En så kallad gazebo är en fristående paviljong med öppna sidor, som man oftast hittar på betydligt varmare breddgrader.

Byggnaden är skapad för att erbjuda skugga eller en plats för vila – ofta placerad i offentliga parker eller trädgårdar.

Konstruktionen sägs ha sin uppkomst i Kina och Persien. Ordet dök upp i engelska ordlistor först under mitten av 1800-talet.

I dag är det tämligen vanligt att gazebos används vid utomhusbröllop i bland annat USA.

Projektet är ett samarbete mellan Luleå kommun och konstnären Tim Linhart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Leijon -

Ämnen du kan följa