Länsstyrelsen Norrbotten har haft flera allvarliga tillsynsärenden med draghundsföretag, till exempel omhändertog myndigheterna i december 2021 ett 20-tal hundar som hade stängts in i transportburar på ett bilflak i över 20 minusgrader.
Så sent som i november 2023 omhändertog polis och länsstyrelsen ett 50-tal draghundar från tre olika anläggningar med samma ägare. Många av de hundarna levde i svår misär i stugor utan värme och hundgård. Några fick avlivas direkt.
Därför vill länsstyrelsen nu satsa på kontroller av branschen, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.
Kontrollerna kommer att ske under februari till april i ett första skede. Beroende på utfallet kan det bli aktuellt med kontroller även under resterande delar av året. Länsstyrelsen kommer särskilt satsa på områden med många draghundsföretag.
Draghundsbranschen har vuxit kraftigt de senaste åren och efterfrågan hos turistföretagen är stor. Det är oklart hur många av företagen som har tillstånd enligt djurskyddslagen. Länsstyrelsen tror att mörkertalet kan vara stort.
Anna Modig är enhetschef på djurskydds- och veterinärenheten vid Länsstyrelsen i Norrbotten.
– Vi har i snitt två-tre ärenden per år om omhändertagna draghundar. I dessa ärenden kan vi även besluta om åtalsanmälan och fatta beslut om djurförbud, säger hon.
Anna Modig säger att det är svårt att veta vad som ligger bakom de senaste årens allvarliga missförhållanden då draghundar har omhändertagits. Men hon tror att det kan vara att man inte skaffat den kunskap som behövs för att driva draghundsverksamhet, eller att man har en syn på hundhållning som inte stämmer överens med djurskyddslagen. NSD har tidigare rapporterat om fall där ägaren inte har kunnat ta hand om sina hundar på grund av sjukdom, till exempel.
Om man själv funderar på att köpa en slädhundstur kan man kontrollera hos länsstyrelsen om det finns något ärende på företaget sedan tidigare. Sedan kan man förstås kontakta länsstyrelsen om man misstänker brister i hundskötseln när man har varit på plats.
– Vid något enstaka fall per år får länsstyrelsen in orosanmälningar även från utlandsturister, säger Anna Modig.
Det är viktigt att företaget inte har fler hundar än vad verksamhetstillståndet tillåter. Det är också draghundsföretagarens eget ansvar att ha bra rutiner så att djurskyddet är gott.
– Det finns också många som har bra hundhållning. Många vill göra rätt, säger Anna Modig.
Luleå Adventures i Ale är ett av länets många draghundsföretag.
– Det är bra att de gör extra kontroller. Det finns oseriösa som inte hanterar hundar korrekt, säger Mauro Marchesoni som driver företaget tillsammans med sambon Anki Andersson.
Han har personliga reflektioner kring hur man tar hand om sina hundar på ett bra sätt.
– Hunden är vårt jobb. Om hunden inte mår bra gör den ett dåligt jobb och det blir dålig reklam. Därför ska man ha många hundar så att man kan rotera dem som är ute och springer.
Mauro har 62 hundar. Han har listor över vilka dagar och hur många kilometer som hundarna har sprungit.
– Jag märker om de är glada och vill ut och springa när jag kommer med selarna.
Men det kostar också mycket att ha många hundar. Det är även mycket arbete med att ge dem mat och att rasta dem.
– Man blir fast. Vi har haft en veckas semester på sex år och då behövde vi anställda för att sköta hundarna. Ekonomin kan ta stryk. Om man blir sjuk och är själv kan det bli mycket svårt, säger Mauro Marchesoni.