Höstens kyrkoval handlar om ideologi

24 maj 2017 04:00

Det har gått tretton månader sedan vi skickade in ansökan om uppehållstillstånd för min fru och bonusson. Det har varit en lång väntan. Livet har känts knepigt, vi har kastats mellan hopp och förtvivlan. Så kom det då, det efterlängtade beslutsbrevet från Migrationsverket till mig i Råneå.

Det kan inte bli bättre. Min fru och bonusson har fått permanent uppehållstillstånd. De har bokat enkelbiljetter från Port Elizabeth till Luleå Airport. Som vi har längtat. Nu är det bara dagar kvar tills vi kan leva som en familj igen – Life is a flower!

Det är val i år. Om knappt fyra månader är det kyrkoval.

De flesta av oss har av olika anledningar valt att tillhöra någonting som är större än oss själva. Det kan vara facket, PRO, ett politiskt parti eller kanske Svenska kyrkan.

Jag kandiderar och finns med på listan till Kyrkofullmäktige i Råneå församling. Vi är ett 60-tal socialdemokrater i Luleås tre församlingar som finns med på listorna. Totalt i landet är det närmare 7000 socialdemokrater som står till förfogande och är villiga att få väljarnas förtroende den 17 september.

Svenska kyrkan är ett starkt varumärke, ja faktiskt Sveriges i särklass största medlemsorganisation med hela 6,1 miljoner medlemmar.

Drygt 70 procent av oss i Luleå stift, Norrbotten och Västerbotten, är medlemmar i Svenska kyrkan.

Kyrkovalet är precis som andra val – ett ideologiskt val. Det handlar om hur vi ser på varandra och vår omvärld. Det handlar om frihet, drömmar, solidaritet, jämlikhet och jämställdhet.

Svenska kyrkan ska stå upp för människovärdet, allas rätt till sin etnisk, könsmässig och religiös identitet. I en tid där populismen och extremismen ökar i samhället, och mörka krafter ställer grupper mot varandra är det viktigt att vi har en kyrka som inte ställer människor mot varandra.

Samhället byggs av människor, för människor. Detta är en central tanke inom socialdemokratin.

I Råneå där jag valt att bo jobbar kyrkorna och föreningarna tillsammans med multikulturella verksamheter som riktar sig mot nyanlända – en bra verksamhet som vi vill ska fortsätta.

Alla ska känna sig välkomna i Svenska kyrkan. Vi som finns på Socialdemokraternas valsedel motarbetar alla former av kvinnoprästmotstånd, vi står upp för HBTQ-personers rätt, ja alla människors rätt att vara annorlunda.

Och visst ska man också känna glädje och varför inte få ha riktigt roligt i kyrkan!?

Tack för ordet!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!