Hon vill få folk att rösta i valet

Socialdemokraternas Béatrice Öman besökte Gällivare under onsdagen för att försöka få gällivareborna till valurnorna. "Vi ska höja valdeltagandet i Norrbotten", säger hon.

15 maj 2019 18:49

Béatrice Öman från Boden representerar Norrbotten på plats 17 på Socialdemokraternas lista till Europaparlamentsvalet den 26 maj och hon är den enda kandidaten från länet på listan. Utanför Stora Coop träffade hon medborgare för att prata om Socialdemokraternas valmanifest och för att försöka förmå dem att rösta i nästa veckas val.

– Jag tycker att det finns ett större intresse för EU-valet. För fem år sedan fick man många nej, nu är det många som stannar upp och pratare, säger Béatrice Öman och fortsätter:

– Jag tror det är en mognadsfråga, det är först på senare år som man har börjat förstå att det inte bara handlar om teknikaliteter och detaljfrågor utan att det handlar om politik, ideologi, värderingar och vilket Europa man vill ha, precis som när man röstar i riksdagsvalet.

Hon säger att kampen mot högerextremismen och klimatfrågan är viktiga frågor för Socialdemokraterna.

– Det är viktigt med en fungerande arbetsmarknad med schyssta villkor och jämställdhet på hela kontinenten. Om vi inte kan säkra de demokratiska rättigheterna i alla EU-länder kommer vi inte att klara av de stora utmaningar som vi har, säger Béatrice Öman.

Hon säger att hon får höra att människor känner sig besvikna på de etablerade partierna.

– Man märker att Europa är långt borta och gör parlamentet ansvarigt för något som vi Socialdemokrater inte står för, det är inte vår politik som förs. Det är mycket osäkerhet kring demonteringen av säkerheten och vi har växande klyftor i samhället. Framför allt finns det mycket att göra i de nyare medlemsländerna när det gäller yttrandefrihet och demokratifrågor. Det oroar människor och då vill man gärna lyssna på förenklande förklaringar istället för att ta ställning till hela politiken, säger Béatrice Öman.

En av de som stanna upp för att prata några ord är Ulla Oscarsson.

– Jag har röstat i tidigare val och det ska jag göra nu också. Jag tycker att det är viktigt om man kan påverka, man får läsa på om vad partierna vill, säger hon.

Miljön är en fråga som är viktig för henne.

– Det gäller vår framtid så det tycker jag är en viktig fråga, säger Ulla Oscarsson.

Hon tror att valdeltagandet blir större i år.

– Det är mycket diskussioner och man har fått mycket information, mycket mer än tidigare år, säger hon.

Margareta Pohjanen från Socialdemokraterna i Gällivare tror också att fler kommer att rösta i årets val.

– Det verkar som det när man pratar med människor. Jag tror att fredsfrågan är viktig för många, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Monica Olofsson