Att våren är sen har väl ingen missat. Hemma hos potatisodlaren Olov Bergman i Högsön utanför Råneå ligger snön fortfarande djup på det potatisland där han brukar odla färskpotatis. I tisdags fyllde Bergman 70 år och han har tagit fram kravodlad potatis i 35 år.
– Inte nog med att det ligger 37 centimeter snö på potatislandet. Det är tjäle i marken också, säger han och ler ett skevt leende.
Enligt väderprognosen kommer det att vara förhållandevis kallt också nästa vecka. Bergman slår fast att det kommer att bli ett rekordår.
– I bästa fall kan vi så under första veckan i juni, säger han.
Han har för vana att skriva ned vilka datum han sår och skördar sin potatis. År 2011 var sättpotatisen i jorden redan den 8 maj men ska han sätta nu får han använda både spade och spett.
– Det är väl rätt normalt att man sätter här den 15 maj men inte finns det ju någon förutsättning för det. Du ser ju hur det ser ut, säger Bergman och blickar ut över snötäcket.
Enligt honom bör landet vara snöfritt i minst två veckor innan det är dags för sådd.
– Det är ingen idé att börja plöja för tidigt. Där det är lätt sandjord torkar det snabbare men där det är lite tyngre jord blir det mer kokor och jorden reder sig inte så som man vill att den ska göra, säger han.
Det är mellan två och tre veckor senare jämfört med ett normalt år. Men när värmen väl kommer brukar det enligt den erfarne potatisodlaren gå undan. Samtidigt måste sättpotatisen ligga i jorden i minst 60 dagar innan det kan skördas.
– Men i år kommer det att vara så sent att behovet för färskpotatis är borta när den väl är färdig, säger han.
Den stora delen av skörden är så kallad vinterpotatis och den sätts en vecka senare och skördas först i september. Den sena våren påverkar därmed inte den i samma utsträckning.
– Det kan fortfarande bli ett bra potatisår. Det är annat som påverkar skörden, säger han.
Samtidigt vill han och många andra jordbrukare sätta igång med vårbruket men än så länge tvingas merparten vänta.
– Farsan odlade ju också potatis så jag har ju vuxit upp med det här och det här är det senaste som jag har upplevt. Alla kategorier, säger han.
Ni brukar annars kunna erbjuda färskpotatis relativt tidigt?
– Under flera år har vi faktiskt varit först med att ha färdiga färskpärer. I år, ja i år är det ju sent överallt.