Till havs! Med bilen

I helgen uppstod ett efterlängtat trafikkaos på Hindersöns småvägar. För många tog det en timme att få sin våffla på Jopikgården. "Vi gör allt vi kan" säger ägaren Lotta Sundling.

KÖ. Det var stundvis lång kö till Jopikgården under söndagen.

KÖ. Det var stundvis lång kö till Jopikgården under söndagen.

Foto: Kristofer Naess

HINDERSÖN2016-02-28 15:19

Inte på två år har isvägarna ut i skärgården varit öppna. Isarna har varit för dåliga. Så det är inte konstigt att det uppstod en vårflod av bilburna Luleåbor som i helgen gav sig ut mot öar som Hindersön, Storbrändön och Långön.

På Hindersön resulterade det i trafikkaos på de smala vägarna. Och på Jopikgården väntetider på upp emot en timme för att få en våffla eller laxmacka. Men för ägaren Lotta Sundling är det ett välkommet bekymmer efter de två senaste bedrövliga isvintrarna.

– Vi gör allt vi kan! Vi har inte räknat alla gäster men det har varit bra tryck, säger hon.

Isvägspremiären såg ut att frysa in när vädret slog om och högt flödvatten ställde till det. Men kylan kom tillbaka.

– Vi har haft en helg tidigare som har varit riktigt bra. Bara isvägarna är plogade så kommer folk, säger Lotta Sundling.

– Vi har laddat så det räcker, annars ligger vi risigt till. Men vi börjar ha lite erfarenhet nu trots allt. Vi har fantasiska gäster, de ser att vi står och jobbar allt vi kan och har tålamod.

Ingrid och Bengt Backfjärd var ute i god tid på söndagen, men fick ändå vänta snällt i en halvtimme innan de fick beställa.

– Det blir en del turer hit på vintrarna, men vi har stuga på Sandön så vi är oftast där. Vi har faktiskt kört därifrån nu. Alla isvägar är öppna för bilar nu, säger Ingrid Backfjärd.

Mattias Schneider och Beata Kerim slog läger redan ett hundratal meter utifrån Hindersöstallarna och fastlandet. Där grävde de sig en bivack för att njuta av solen som börjat värma.

– Det här blir första gången på isen för oss i år. Jag trodde det skulle vara lite mer snö här ute, men det är det inte. Tidigare har man kunnat göra en större bivack, säger Mattias Schneider.

– Det bästa är när det varit några bra dagar och det finns färdiga bivacker att sätta sig i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om