Öbon: "Huset ser helt intakt ut utifrån"

Ägaren till den Norrbottensgård som brann på Hindersön stod ute på gården när han upptäckte branden. "Han försökte bege sig in i huset, men det bara bolmade ut rök", säger Erik Öhman, Hindersöns räddningsvärn.

Erik Öhman, Hindersöns räddningsvärn, deltog i arbetet med att rädda den gamla Norrbottensgården som brann på tisdagskvällen.

Erik Öhman, Hindersöns räddningsvärn, deltog i arbetet med att rädda den gamla Norrbottensgården som brann på tisdagskvällen.

Foto: Kurt Engström

HINDERSÖN2016-08-24 11:15

Norrbottensgården som enligt uppgift är från 1700-talet började brinna på tisdagskvällen.

LÄS MER: Norrbottensgård står i lågor

Öbon Erik Öhman satt och mjölkade en ko när han fick larmet om branden i Västisundet. Han är med i Hindersön räddningsvärn som består av frivilliga personer som fått viss utbildning i brandsläckning och som har tillgång till släckningsutrustning och egen brandbil på ön.

Erik Öhman berättar att ägaren, en pensionerad man, höll på att bygga ute på gården när han av en händelse fick se att det kom rök ur skorsten.

– Det tyckte han var konstigt, för han har inte eldat i vedpannan på ett år. Han förstod att något hade hänt så han försökte bege sig in i huset, men det bara bolmade ut rök. När han kom närmare såg han att fönstren var svarta. Han tog sig inte i farstun. Det var bara att stänga dörren, säger Erik Öhman.

Räddningsvärnet började släcka branden utifrån, men de har inte befogenhet att gå in i brinnande hus.

– Det var tur att det var väldigt mycket folk ute i stugorna, det fanns folk, säger han.

Räddningstjänsten skickade en styrka på totalt sju personer ut till ön. Med sig hade de rökskyddsutrustning.

– Vi kan lasta lös utrustning i båt och köra ut. Pumpar och slang. Sedan finns det en brandbil ute på Hindersön, värnets personal förbereder tills vi kommer dit, säger Magnus Nilsson, inre befäl på räddningstjänsten i Luleå.

När de väl var på plats gick rökdykare in i det rökfyllda huset.

Norrbottensgården står kvar men är obeboelig, enligt räddningspersonalen.

– Det är inne i huset som det är rök- och brandskador, säger Magnus Nilsson.

Erik Öhman:

– Det var inga öppna lågor. Huset ser helt intakt ut utifrån. Det enda man ser av branden är att fönstren är kolsvarta. Plåttaket var jättevarmt under branden och det rykte från alla ventiler. Hela huset var proppfullt i rök. Det har brunnit hål i golvet i köket och det har brunnit bjälklaget. Ytterväggarna har klarat sig, det är tjockt timmer och stommen är intakt. I de bortre kamrarna och salen som är ett finare rum har bara takbeklädnaden brunnit, säger han.

Räddningsvärnet lyder under räddningstjänsten.

– Vi är som första hjälpen. Man försöker att göra den första insatsen men sedan blir de professionella som tar vid. Vi hade tur att det inte var någon som blev instängd, vi har inte möjlighet att gå in i brinnande hus, säger Erik Öhman.

– Brandvärnet är en oerhört viktig resurs, när det blir glesbygd och långa avstånd. Det finns värn runtom i länet. Erfarenhetsmässigt så är de en resurs för sig själv och sina grannar. Ovärderliga när det väl händer något, säger Magnus Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!