"Jag hoppas innerligt att vi har en isväg hit ut snart"

Lotta Sundling får stora kramar av två engelska par som tillbringat ett dygn i hennes Jopikgården på Hindersön. De hyllar havets vida vidder och det magiska ljuset. De prisar färden över isen i släde efter skoter under vilken de sett himlen möta havet.
- Vi har upplevt allt utom norrsken, säger Viv Hawkins.

En vykortsvy på Hindersön. De snötyngda träden bildar en vacker allé.

En vykortsvy på Hindersön. De snötyngda träden bildar en vacker allé.

Foto: Pär Bäckström

HINDERSÖN2013-02-11 17:01

Isbilvägarna till Sandön och Junkön har öppnats men inte bilvägen från Hindersöstallarna till Hindersön där Lotta Sundling och Bror-Einar Johanssons driver Jopikgården. De tar emot turister, de har konferensverksamhet och de har kaféhelger från trettondagen fram till påsken som brukar innebära invasion av fikasugna Luleåbor som kommer i bil över havet.

- Jag hoppas innerligt att vi har en isväg hit ut snart. Kaféhelgerna innebär 80 procent av våra intäkter. Det brukar vara kö här från disken till bron av fikasugna. Våfflorna och laxmackorna på ortens lax är våra storsäljare, säger Lotta Sundling.

Oförglömligt dygn
Sprickor i isen och stora fall har gjort att plogningen av isvägen till Hindersön har dragit ut på tiden.

Så här långt har Lotta Sundling fått nöja sig med strögäster som kommit på skoter och ett antal turister. När vi från NSD anländer till gården efter en oändligt vacker färd över isen i strålande sol och 18 minusgrader gör sig två engelska par beredda att lämna ön. Bror-Einar Johansson har kört fram skotern med två kungligt tjusiga renskinnsförsedda slädar.

- Vi kommer från Southhampton och vi har haft ett oförglömligt dygn här ute med fantastiska naturupplevelser, utsökt mat och utsökt dryck. Och vilket värdpar! Som de har tagit hand om oss! säger Viv Hawkins.

Middag under himlen
Viv och Dudley Hawkins och Beryl och Peter Cleeve ska fortsätta till Tree Hotel i Harads och sedan till Ishotellet i Jukkasjärvi.

- Det ska bli mycket spännande. Vi ska fira Alla hjärtans dag med en middag under stjärnhimlen i Jukkasjärvi. Vi hoppas på norrsken också. Sedan ska vi återvända till verkligheten hemma i Southhampton. Det är första gången som vi besöker Sverige och vi är mycket imponerade, säger Dudley Hawkins.

Lotta Sundling tackar paren för att de valde Hindersön och hälsar dem välkomna åter.

Kerstin Nylund som har hjälpt Lotta i köket under helgen ska följa med skoterskjutsen hem till fastlandet.

Folk ringer
Kanske får Kerstin snart anledning att återvända. Lotta Sundling hoppas nämligen att isvägen ska öppnas någon av de närmaste helgerna.

- I fjol kunde bilvägen på grund av dålig iskvalitet inte alls öppnas och det innebar en 80-procentig förlust av vinterintäkterna för oss. Året innan var däremot ett succéår då vägen öppnades kanontidigt och var öppen kanonlänge, säger hon.

Bror-Einar Johansson hoppas förstås också på ett snart öppnande av bilvägen.

- Det ringer folk till oss och frågar om de kan köra hit fast isvägen inte har öppnats. Nog håller isen men jag avråder dem. Min inställning är att man inte ska köra på en oöppnad väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om