En händelserik jaktdag i Luleå skärgård

Ett par gånger varje höst gör Hindersöns älgjägare en resa till Fjuksön. Där får djuren leva ett fritt liv i en underbar natur.

Gråhunden Boss är redo för jakt. Det samma gäller husse Sten Karlsson.

Gråhunden Boss är redo för jakt. Det samma gäller husse Sten Karlsson.

Foto: Joakim Nordlund

Hindersön2020-09-12 19:00

Solen har ännu inte gått upp och doften av tvåtaktsbränsle från Peter och Harry Östlings packmopeder blandas med den klara morgonluften. Klockan har precis passerat fyra på morgonen när kamraterna lägger ut från Hindersön. Sten Karlsson styr sin fina aluminiumbåt ut mot öppet vatten och gråhunden Boss hoppar upp i fören för att vädra. Peter Östling har sett fram emot den här dagen under hela sommaren. Och Fjuksön har blivit lite av hans favoritplats när det kommer till älgjakt. 
–  Det har blivit så. Det är ofta mycket älg där, säger han. 


Den här morgonen blåser det en lätt bris och den cirka 20 minuter långa båtturen går bra. Dagen innan hade Peter släppt sin elva månader gamla drever på en av de minsta öarna och då hade det gått hård sjö. 
– Ibland är det ju svårt att ta sig ut till Fjuksön om det blåser för hårt men tack och lov ser vi nu ut att få en toppendag, säger han och ser ut över havet. 
Hindersön som ligger i Luleå skärgård är en av Bottenvikens större öar och i jaktlaget ingår 24 man. 
Harry Östling är född på ön men hans familj flyttade in till Luleå när han var liten. Han har behållit hemgården som han delar med sin syster och älgjakten har blivit en tradition för honom och sonen Peter Östling.
På den del av Fjuksön som de väljer att jaga på den här morgonen finns fortfarande en hel del gammal skog. Några av de över hundraåriga tallarnas som har lämnats kvar när det har gallrats är grova men det hårda klimatet ute i skärgården har gjort att de lika fullt inte har vuxit sig särskilt höga. 
– Här ser du gamla körvägar, visar Peter och visar med handen. 
 

Vägarna som går med cirka 20 meters lucka bildar naturliga öppningar i skogen. Peter Östling rör sig tyst och när han pratar gör han det med mycket låg röst. 
– Vägarna går ju från öst till väst och älgarna som vi har sett brukar korsa vägarna. Nu är bara frågan vilken av vägarna som man ska välja, viskar han. 
Till sist ställer han ned ryggsäcken och sätter sig tillrätta på stolen. Via jaktradion meddelas att de två hundarna nu har släppts. Solen som är på väg upp har nu nått så högt på himlen att man kan börja skymta små ljusstrimmor mellan träden. 

En korp kommer flygande och den girar blixtsnabbt när den upptäcker jägaren som sitter där helt tyst. 
Tio minuter senare kommer morgonens första upptag. Älgen som jämthundstiken Axa har hittat rör sig sakta mot den del av ön där Peter sitter. Peter Östling är en av landets bästa gevärsskyttar när det handlar om ban- och fältskytte. 
När det handlar om älgjakt har Harry Östling noterat att sonen Peter ofta hamnar i händelsernas centrum. Någon förklaring till det har han egentligen inte. 
– Finns det älg så kommer de väldigt ofta över där han sitter, så är det bara, säger han. 
Den här dagen kommer Peter Östling aldrig till skott men när dagen summeras har det blivit fem älgkontakter vid tre tillfällen. Trots att man i princip bara jagade på 200 hektar av totalt 400 hektar blev det hela 16 älgobservationer. 
 

Harry Östling har märkt att djuren trivs mycket bra just på Fjuksön. Där finns bara tre sommarstugor och på hösten är det ofta lugnt och stilla för djuren. 
– Här får de vara i fred. Det är väldigt lugnt här. Och vi jagar som regel bara i två dagar, säger han. 
När dagen är till ända har två djur fällts på ön. 
– Det finns inte mycket som går upp mot älgjakt på den här ön, summerar Peter Östling. 

Peters tre grundregler

Var tyst
”Var tyst och fokuserad. Sitter man och tittar i telefonen har man inte riktigt koll på läget. Man jagar lika mycket med synen som med hörseln”. 

Lär dig skogen
”Det är en fördel att känna till skogen. Där älgarna går naturligt, det är också de vägar de gärna väljer när de har hund efter sig”. 

Rensa passen
”Ta med en viksåg. Finns möjligheten röjer jag lite lätt när jag kommer fram. Sedan ser jag också till att göra det när jakten är över så att passet blir bra att sitta på nästa gång”.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!