Hemma för att hitta hem
Det var tretton år sedan hon spelade för Gema BK. Nu är det återigen dags för Malmbergettjejen Katarina Ölvebo att snöra på sig skorna på gamla hemmastadion. Den här gången som mittback för samernas damlandslag.
Foto:
Förutom Sunnanås Magdalena Esseryd består samernas trupp av ytterligare en allsvenskmeriterad Norrbottning. Mittbacken Katarina Ölvebo från klubben Holmalund i Alingsås.
- Det var ju ett tag sedan vi spelade i allsvenskan och vi åkte ur lika fort som vi gick upp, men ja, jag har spelat där, berättar hon.
Det var år 2000 som Holmalund var uppe i allsvenskan, samma år som Katarina Ölvebo började lira för klubben, men det blev en snabb vända och för tillfället spelar de i division 2.
Katarina är nu 28 år gammal och har bott och spelat fotboll i södra Sverige sedan hon var 15 år. Men hon är född och uppvuxen i Malmberget
- Jag började spela med Gällivare fotbollsklubb när jag var liten och gick senare över till Gema BK. När jag var 15 år flyttade jag till Borås och gick fotbollsgymnasiet där och spelade under gymnasietiden i Gånghefter i division 2.
För tre år sedan ringde vicepresidenten i samiska fotbollsförbundet, Håkan Kuorak, upp henne och frågade om hon ville spela för samiska damlandslaget.
- Det var eftersom min farfar var same. Jag tackade ja. Jag vet inte om jag känner mig samisk egentligen, lite kanske, men jag har aldrig levt efter den kulturen. Men det är verkligen en ära att vara med.
Och visst är det en udda upplevelse att spela med ett så pass udda landslag.
Premiär för damerna
- Det är väldigt kul eftersom det är med spelare från både Sverige, Norge och Finland. Det är ju inte vem som helst som får vara med och möta sådant här annorlunda motstånd heller. På torsdag ska vi möta Kurdistan, och det är verkligen ett lag som jag inte vet något alls om, säger Katarina.
Hur funkar det med olika nationaliteter och språk i laget?
- Ibland kan det bli lite svårt med språket, men det är mest norskor med och det förstår man ju för det mesta. Jag pratar inte samiska tyvärr.
Årets upplaga av Viva World Cup är det andra i ordningen, men turneringen i Gällivare blir första gången som även damerna deltar.
Hoppas på seger
- Det är viktigt att samerna och andra minoriteter får uppmärksamhet och att det anordnas sådant här för oss också. Det blir som reklam för oss själva. Sedan är det förstås bra att som landslag få lite matcher i benen och spela ihop sig i laget.
Vinner ni?
- Såklart, eller det hoppas jag i alla fall. Nu vet jag inte exakt vilka som är med och spelar i truppen under Viva World Cup, men vi har många spelare från norska högstadivisionen. Förutsättningarna finns för ett riktigt bra lag bara vi får träna ihop oss lite. Det är ju alltid en utmaning att spela med spelare man inte spelat med förr.
Katarina Ölvebo ser ljust på framtiden för samerna som fotbollsnation. Att det anordnas ett världsmästerskap är ett stort steg i rätt riktning.
- Jag hoppas Viva World Cup kommer fortsätta och att det blir ännu större och mer uppmärksammat. Det kanske till och med kan bli så att samerna blir upptagna av FIFA i framtiden, men dit är det nog en väldigt lång väg kvar.
Om du i framtiden stod i valet mellan de två FIFA-nationerna Sveriges och Samilands landslag. Vad väljer du då?
- Oj vad hypotetiskt, men då hade jag nog valt Sverige i alla fall, säger hon skrattande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!