Den kallare sÀsongen Àr hÀr, och att tÀnda en brasa Àr bÄde mysigt och skönt. Men att elda rÀtt Àr en konst att lÀra sig, bÄde av sÀkerhets- och av klimatskÀl.
Anders Pettersson Lindberg Àr brandskyddskontrollant vid Södertörns brandförsvar, och har tidigare ocksÄ jobbat som sotare i mÄnga Är. Trots att mÀnskligheten har kunnat göra upp eld i omkring en miljon Är utvecklas fortfarande kunskapen kring eldning, berÀttar han. Bara för ett par Är sedan kom till exempel NaturvÄrdsverket med nya rön kring hur man ska tÀnda en brasa.
âââFrĂ„n den klassiska âtipiformenâ som vi vĂ€xt upp med, sĂ„ Ă€r rekommendationen nu att vi ska lĂ€gga klabbarna som ett kryss eller som en hashtagg. Högst upp placeras nĂ€ver och flis och sĂ„ tĂ€nder man brasan uppifrĂ„n och ner, i stĂ€llet för nerifrĂ„n och upp, sĂ€ger Anders och fortsĂ€tter:
âââPĂ„ det sĂ€ttet Ă€r det lĂ€tt att fĂ„ fart pĂ„ brasan eftersom det kommer luft underifrĂ„n, dessutom brinner det vĂ€ldigt rent.
Miljö och klimat har hamnat alltmer i fokus nÀr det gÀller eldning och sotning. I mÄnga distrikt finns nu exempelvis en policy att sotarna ska anvÀnda dammsugare för att samla upp partiklarna i sjÀlva kaminen, i stÀllet för att stÄ pÄ taket och dra upp sot den vÀgen.
Att elda fel â till exempel med för sur ved, stora klabbar eller för dĂ„lig lufttillförsel â gör att partikelutslĂ€ppen blir onödigt stora. Att trivselelda mycket i en öppen spis Ă€r dessutom ett effektivt sĂ€tt att fĂ„ elrĂ€kningen att skjuta i höjden, enligt Anders Pettersson Lindberg, eftersom det stora luftintaget gör att husets varma inomhusluft sugs ut. Huset kyls ner i alla andra rum och elementen fĂ„r jobba hĂ„rdare Ă€n vanligt.
âââJa, den typ av öppna spisar som finns i mĂ„nga svenska villor Ă€r faktiskt ofta energitjuvar. Ju mer vi matar med ved och varm luft stiger upp genom skorstenen, desto mer vĂ€rmd inomhusluft stjĂ€l den med sig.
För att fÄ koll pÄ eldstaden ur energisynpunkt Àr det bra att göra en energikalkyl, och Àven rÄdfrÄga sotaren. Har man en mindre öppen spis brukar det ocksÄ fungera att komplettera med en braskassett för att göra den mer effektiv.
Anders Pettersson Lindberg berÀttar att det finns för- och nackdelar med olika typer av eldstÀder. En kakelugn vÀrmer bra om den eldas i pÄ rÀtt sÀtt, eftersom vÀrmen kan lagras sÄ att den fungerar som ett element i mÄnga timmar efter att brasan har brunnit ut.
âââEn klassisk vedspis eller köksspis har ocksĂ„ fördelar, eftersom man eldar i det lilla utrymmet och sedan kan laga mat pĂ„ spisen. En sĂ„dan Ă€r bra att ha vid lĂ„ngvariga strömavbrott till exempel.
Men Àven om en spis Àr praktisk ur krisberedskapssynpunkt, Àr det ocksÄ relevant att titta pÄ hur mycket alla dessa skorstenar slÀpper ut om de inte sköts rÀtt, anser han. Man ska absolut inte hÀlla tÀndvÀtska pÄ veden eller pÄ brasan. Att anvÀnda ljusstumpar för att tÀnda vill han inte heller rekommendera, eftersom de skapar en belÀggning i skorstenen.
âââOch undvik tidningspapper med nĂ„gon form av belĂ€ggning, som de blanka omslagen till mĂ„nadsmagasin â de Ă€r inte absolut bra att elda upp.
Det Àr viktigt att slÀppa in sotaren nÀr kallelser kommer och höra av sig om man missar en sotning. Lika viktigt Àr det att kontrollera att eldstaden i en ny bostad inte Àr avstÀlld eller har nyttjande- eller eldningsförbud.
En skorsten som inte sköts om genom regelbunden sotning och korrekt eldning kan ha rester av oförbrÀnt sot och tjÀra i rökkanalen, som i vÀrsta fall kan leda till soteld.
En som har fördjupat sig i eldandets alla aspekter Àr skribenten och fackboksförfattaren Johan Tell, som nu Àr aktuell med boken "Elda pÄ bÀsta sÀtt i kamin, kakelugn och öppen spis" (Max Ström).
Alla trÀslag gÄr att elda med, bara de Àr tillrÀckligt torra, menar han. Han tipsar dock om att man startar elden med mjuka trÀslag som asp, al och sÀlg, och avslutar med hÄrda trÀslag som alm eller ask, för att glöden ska vara lÄngt in pÄ natten.
âââDen vanligaste brasveden Ă€r björk, den Ă€r skogens tiokampare â bra pĂ„ allt. Den vĂ€xer rakt, Ă€r lĂ€tt att klyva, torkar hyfsat snabbt och sprĂ€tter inte gnistor. Den har nĂ€ver som passar som âtĂ€ndeâ, brinner vackert, blir en snygg inredningsdetalj â och sĂ€ljs pĂ„ bensinmackar.
Med en rÀtt omhÀndertagen kakelugn eller kamin hemma blir brasan en oövertrÀffad mysfaktor som sÀtter guldkant pÄ den kalla Ärstiden.
âââAtt tĂ€nda en brasa Ă€r ett stycke magi. Vi mĂ€nniskor tycks vara kodade till att Ă€lska eld, kanske för att den i Ă„rtusenden symboliserat vĂ€rme, mat och skydd mot farliga djur, sĂ€ger Johan Tell.