Starka känslor hos kärnkraftsmotståndare efter beskedet

Beskedet om att kärnkraftsverket sannolikt kommer att byggas väcker starka känslor bland kärnkraftsmotståndare. "Jag känner sorg. Nu känns det bara hopplöst", säger Per Holmqvist.

ENGAGERAD. Per Holmqvist har engagerat sig mot kärnkraft sedan tidigt 70-tal. ”Har man inte gjort allting man kan, kan man inte sova gott om nätterna. Det är folklig             opinion som har gjort att saker har förändrats i världen”, säger han.

ENGAGERAD. Per Holmqvist har engagerat sig mot kärnkraft sedan tidigt 70-tal. ”Har man inte gjort allting man kan, kan man inte sova gott om nätterna. Det är folklig opinion som har gjort att saker har förändrats i världen”, säger han.

Foto: Samuel Nyberg

HELSINGFORS2015-08-05 12:59

Han är engagerad i nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken med omkring 3500 medlemmar. I tisdags åkte han till Finland för att finnas på plats då beslutet om ett kärnkraftverk i Pyhäjoki, 15 mil från Norrbotten, väntades komma. Nätverket hade en träff med representanter för näringsministeriet inplanerad under onsdagsmorgonen, men den ställdes in:

– De ska fatta ett oerhört viktigt beslut, men de är inte ett dugg intresserade av våra synpunkter, säger Per Holmqvist, som menar att ointresset från politikerna är ett "bra sätt att döda demokratin".

Det besked som kom på onsdagsmorgonen handlar om ägarförhållandena i bolaget som ska bygga kärnkraftverket, Fennovoima AB. Fortum kommer bland annat in som ny delägare i det bolag som huvudsakligen äger Fennovoima AB. Därmed är 60 procent av ägandet inhemskt eller europeiskt.

– Eftersom villkoret angående inhemskt innehav uppfylls kan behandlingen av ansökan fortsätta i enlighet med bestämmelserna i energilagen, säger näringsminister Olli Rehn (C) i ett pressmeddelande.

Om villkoret inte uppfyllts hade ministern föreslagit att ansökan om bygglov skulle avslås under ett sammanträde under torsdagen, enligt pressmeddelandet. Per Holmqvist dömer ut projektet helt och hållet:

– Det är totalt vansinne allting, det är så korkat att satsa på någonting som är på väg bort. Det är ett väldigt slöseri med pengar att inte satsa på förnybar energi. Men det värsta är att man tvingar det här på våra barn och barnbarn som måste hantera kärnkraften under lång tid framöver, säger han.

Kärnkraftsfrågan delar både politiker och folket, enligt flera opinionsundersökningar. Bakgrunden handlar om en politisk vilja att trygga landets energiförsörjning för framtiden. Att kärnkraft överlag inte bidrar till utsläpp av växthusgaser är ett argument som de finska politiker som vill se mer kärnkraft brukar hålla fram, liksom möjligheten att producera el till konkurrenskraftiga priser. 2010 godkände den finska riksdagen en första ansökan av Fennovoima AB om att starta upp ny kärnkraftsverksamhet. Platsen blev Pyhäjoki, en liten kommun i Norra Österbotten, omkring 15 mil ifrån svenska kustkommuner. Närheten till Sverige oroar kärnkraftsmotståndarna:

– Placeringen är så märklig. I Pyhäjoki finns ingen infrastruktur ­– inga vägar, ingen hamn, ingen kylvattenanläggning, utan allt sådant måste byggas. Dessutom är innanhavet där väldigt skört. Och olyckorna man sa aldrig skulle hända har hänt, säger Per Holmqvist.

Kärnkraft i Finland

För närvarande finns två kärnkraftverk, ett i Lovisa och ett i Olkiluoto. Verken har två reaktorer var, men en tredje byggs i Olkiluoto.

Finland importerar nästan en femtedel av den el som förbrukas, och förbrukningen väntas öka i framtiden.

Hanhikivi I i Pyhäjoki

Energibolaget Fennovoima AB, ägs av Voimaosakeyhtiö SF, som i sin tur har en stor ägarkrets.

Ryska Rosatom, som ska leverera reaktorn, har omkring en tredjedel av Fennovoima AB.

Verket väntas kunna täcka runt 10 procent av efterfrågan på el i slutet av 2020-talet.

Verksamheten i kraftverket väntas kunna starta år 2024.

Arbets- och närningsministeriet (www.tem.fi)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!