Idag anser fler tonåringar än för exempelvis femton år sedan att man kan skilja på sex och kärlek. Det är socialt accepterat bland yngre att ha sex med en person, som man inte är kär i eller har en närmare relation med. Det är en tendens som fler attitydsundersökningar och forskningsrapporter pekar på, enligt barnmorskan Maria Karlström vid Luleå Ungdomsmottagning.
- Sex är en sak, kärlek en annan sak. Där har det hänt en förändring. Vi har också fler sexpartners idag.
Det är en verklighetsbeskrivning som Luleåstudenten Olivia Johansson, sexton år, känner igen.
- Jag tycker att det verkar som att man kan ligga med någon, fast man inte alls är kär. På ett sätt är det fel, så ska det egentligen inte vara. Fast samtidigt är det ju upp till var och en, säger hon.
Adam Wiik, sexton år, instämmer i Olivia Johanssons resonemang.
- Hur man ser på sex beror från person till person. Men jag tycker att man ska ha sex med den man är kär i.
Men trots att synen på sexualitet har förändrats under de senaste tjugo åren, så har det inte påverkat debutåldern för första samlaget. Det säger Maria Karlström. Både tjejer och killar förlorar oskulden ungefär i sextonårsåldern, pojkarna är något äldre än tjejerna.
- Man kan lätt tro att debutåldern har sjunkit, men så är det alltså inte. Det är någon form av myt, säger hon.
Däremot har både tjejer och killar förändrat sin synsätt på kvinnors sexualitet. Kvinnor och sexualitet är inte ett lika tabubelagt område som för någon generation sedan
- Kvinnor är mer tillåtande till sin sexualitet idag, det är bra. Samtalsklimatet har förändrats.
Den större öppenheten kring sex märks också på ungdomars kunskapsnivå i ämnet.
Tonåringarna är rent generellt pålästa säger Maria Karström. De vet ofta hur man söker information kring frågor och internet är en stor källa att ösa kunskap ur. Men det offentliga samhället har ändå ett stort uppdrag att fylla på med fakta kring sexualitet.
- Det finns kunskapsluckor. Det är på individnivå, men exempelvis vet få tjejer att ett samlag kan trigga igång en ägglossning. Det finns alltså inga "säkra" perioder. Dessutom kan en spermie ligga inne i kvinnan upp till fem dygn och vänta på att få befrukta ett ägg, säger hon.
Olivia Johansson berättar att trots att många ungdomar är välinformerade om sex och samliv, så är det inte ett ämne man talar desto mer om, vare sig med kompisar eller med vuxenvärlden.
- Många vill ha det här med sex som en privat sak. Det är inget man pratar om direkt, fast det är en naturlig grej. Man vill ha det för sig själv. Samtidigt är samhället öppet, se på Big Brother. Där har man sex i tv och det är ingen stor sak. Så egentligen, varför pratar man så lite om sådana frågor?
Maria Karlström uppmuntrar vuxna att tala om sexualitet med sina barn och ungdomar. Ju förr desto bättre.
- Vi vet via forskning att den sexuella debuten inte blir tidigare för att man fått information tidigt om sex. Däremot lär man känna sin kropp och hur den fungerar, det ger en sexuell självkänsla från tidig ålder.
Som vuxen kan man till tonåringar trycka på rätten till sin egen kropp och vikten av att skydda sig vid samlag. För trots att upplysningen kring preventivmedel är relativ stor slarvas det med kondom och preventivmedel. Unga får könssjukdomar eller blir ofrivilligt gravida - händelser som kan ställa till stora problem i livet.
- Man har rätt att bejaka sin sexualitet och sin lust, och hur många sexpartners man har är upp till var och en. Men man ska vara rädd om sig själv och minimera risktagandet.
- Som ung vet man inte allt om sin kropp, även om man kan tro att man vet. De individer jag möter här som har fått klamydia eller herpes i underlivet tycker inte att det är roligt, och de som blivit ofrivilligt gravida är väldigt bleka och chockade. Ingen jag har mött har rykt på axlarna över sådana besked.