Satsning som bär

Norrmejeriers tillverkning av bärkoncentrat i Hedenäset går bra. Så bra att företaget planerar att utöka till tre-skift vilket skapar åtminstone tre nya tjänster.- Vi planerar att ta in folk för utbildning, säger Johan Routuvaara, vid Norrmejerier.

Foto: Kurt Engström

HEDENÄSET2008-09-30 06:00
Musteriet i Hedenäset startade 1987 och sedan 1988 har Johan Routuvaara funnits på plats för att tillsammans med sina fyra arbetskamrater tillverka bärkoncentrat till inte minst Norrmejeriers Jokk-drycker.
- Vi använder lingon, blåbär, tranbär, jordgubbar och svartvinbär. Vi gör våra egna Norrmejeriprodukter men också legopressar till andra företag.
Det går åt ett ton bär per timme under dygnets två skift som håller igång maskinerna mellan sex på morgonen till tio på kvällen. Efterfrågan på bärkoncentraten växer och omsättningen är nu uppe i drygt åtta miljoner kronor per år.
Stadig uppgång
- När mejeriet lades ned 2002 var många oroliga för vår verksamhet.
Men utvecklingen har i stället gått spikrakt uppåt och nu under hösten har företaget gjort en miljonsatsning på en ny dekanter som avskiljer kärnor och skal från bären.
- Efterfrågan ökar och det känns som att det kommer att öka ännu mer. Vi planerar för att sätta in ett skift till och då behöver vi ta in och utbilda folk. Det ger åtminstone tre till arbetstillfällen. Inte minst till lossningen behövs personal.
Företaget satsar också på att renovera de befintliga lokalerna som försetts med nytt kakel och nya ventilationstrummor.
Det som säljer bäst är koncentrat från blåbär och tranbär.
Brist på bär
- Doften av bär känns tydligt här inne, men vi är vana och känner det bara när vi byter bärsort, då kan jag känna doften när jag kommer på morgonen.
Det enda problemet är att få tag på bär, speciellt tranbär, till produktionen.
- Just nu inväntar vi två bilar från Ryssland som har tullat in med tranbär.
Så att starta tranbärdodling är en bra affärsidé?
- Nja, jag vet inte. Det finns odlingar i Kanada och USA men de odlade tranbären är inte det samma som vilda bär från myrar i Ryssland.
Det som blir över efter att all saft pressats ut från bären skickas tillbaka till producenten.
- Det blir hälsokost. Speciellt blåbären är eftertraktade för sina antioxidanter, säger Jogan Routuvaara.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om