I kyrkan fanns många föremål av stort historiskt värde. Några av dem har räddats av brandmännen, men mycket blev kvar i lågorna.
En första översyn av de föremål som räddats har nu gjorts.
– Det är lite mässhakar, antipendier (dukar som hänger framför altaret i olika former) och silver. En del är av nyare tillverkning, några är riktigt gamla, kanske från 1700- och 1800-talen. Jag måste titta i inventarieförteckningen och bocka av. Men vår unika orgel från 1600-talet ligger där i askan, och det är en stor sorg, säger Heli Pruikkonen som är kyrkoherde i Övertorneå församling sedan 2019.
Kyrkorgeln Hietaniemi kyrka byggdes 1608 och kom till Tornedalen i slutet av 1700-talet från Tyska kyrkan i Stockholm. Där delades den mellan de två kyrkorna för att få plats. Hietaniemi kyrkas orgel var ursprungligen ryggpositivet. Huvudverk och öververk finns bevarat i Övertorneå kyrka.
Historien kring kyrkorna i trakten är intressant. Övertorneå och Hietaniemi kyrkor uppfördes av den österbottniske byggmästaren Hans Biskop i mitten av 1700-talet. Kyrkorna var mycket lika till utseende och historia.
När de byggdes tillhörde Finland Sverige och församlingarna fanns på båda sidor om Torne älv. När Finland övertogs av Ryssland drogs gränsen i älven, och båda kyrkorna hamnade på svensk mark.
Båda kyrkornas fasader byggdes av rödfärgat timmer. De brant sluttande taken var täckta av takspån, med spira på toppen.
Kyrkornas förhållandevis enkla yttre var en stor kontrast till den praktfulla inredningen. Där fanns färgsatta, försilvrade och förgyllda träsniderier, med predikstolar och andra detaljer av Hans Biskop.
Tre epoker möttes i de båda kyrkorna: I rum och bildvärld speglas 1700-talet. I fönster, bänkar och kor finns sekelskiftet 1800-1900-talet. 1970-talet visar hur de tidigare epokerna tolkas vid den tiden, till exempel i väggarnas paneler, färgsättning och tillägg.
Även kyrkornas klockstaplar byggdes av Hans Biskop. De är av så kallad bottnisk typ, med stiglucka och klocktorn i ett, som i många av de äldre kyrkorna kring Bottenviken. På inramningarna över stapelns portar finns ett figurativt änglamåleri och bibelspråk på finska.
Hietaniemi kyrka rövades på en av kyrkklockorna av ryssarna 1720. Den återlämnades 1885 som gåva av storfurst Konstantin Nikolajevitj.