Länets bönder till attack mot statsministern

Mats och Åsa Karlsson är storbönder i Heden utanför Boden. De har 280 mjölkkor som producerar nästan tre miljoner kilo mjölk per år. Till det kommer 550 ungdjur. De brukar 530 hektar jord.
– När det gäller växtodling är det här ett bra år. Ekonomiskt blir det ett nytt katastrofår, säger Mats Karlsson.

Mats Karlsson, Bonde i Heden om årets skörd.

Mats Karlsson, Bonde i Heden om årets skörd.

Foto: Pär Bäckström

HEDEN2013-06-20 05:00

Adressen är Grönlandsvägen 8 i Heden. Här ligger jätteladugården och många andra byggnader som hör till jordbruket. Här och där står diverse jordbruksmaskiner.

Två gårdshundar möter oss när vi öppnar dörren till ladugården. Efter dem kommer Mats Karlsson. Vi har turen att hitta honom hemma. Han kunde lika gärna ha varit i arbete på den yttersta arrenderade marken. Det visar sig att vi har prickat in vårt spontana besök den dag som utgör lugnet före stormen. Årets mest hektiska tid står för dörren.

Torrt och varmt

– Vi börjar med slåttern imorgon, säger Mats Karlsson.

Det är 400 hektar vall som ska skördas.

– Det är ensilage som läggs in i plast.

Gräset behöver inte vara torrt när det packas i plastbalar.

– Vädret betyder ändå allt för oss. Vi är helt beroende av det när det gäller odlingarna. Det har varit torrt och varmt, och samtidigt så pass mycket väta att det har vuxit bra. Spannmålet har kommit upp bra, men slutresultatet vet man aldrig förrän man har skördat.

Drygt 100 hektar av jordbrukets odlingar utgörs av spannmål – korn och vete.

Mats och Åsa Karlsson äger cirka 40 hektar jord själva och arrenderar resten runt om i Boden och i grannkommuner.

Katastrofal ekonomi

I jordbruket arbetar förutom de två också familjens två vuxna söner Kalle, som har utbildat sig vid Grans naturbruksskola i Öjebyn, och Olle, som har gått naturbruksgymnasiet i Kalix. Yngsta sonen Pelle är bara 14 år och har ännu inte uppslukats av arbetet på gården.

– Sedan har vi några anställda. Normalt är vi sex-sju personer som arbetar i företaget. Över slåttern är vi nio-tio personer. Vi har ett samarbete med Magnus och Anki Sandin i Älvsbyn som driver Isakgården, säger Mats Karlsson.

Han är missnöjd med den svenska jordbrukspolitiken och beskriver ekonomin i familjejordbruket som katastrofal.

– Vi har en statsminister som ser lantbruk som en nischsysselsättning som man inte behöver bry sig om. Men det blir känsligt om matproduktionen upphör.

Han berättar om ett lågt pris på mjölk och ett högt pris på kraftfoder.

– Vi får cirka tre kronor per kilo för mjölken. Kraftfodret kostar drygt tre kronor per kilo, det priset har fördubblats på två-tre år, säger Mats Karlsson bekymrat.

Långa dagar

De 280 mjölkkorna ser välmående och bekymmersfria ut. De går lösa i ladugården och kan nu under sommaren också gå ut och in som de vill. De väljer också själv när de vill bli mjölkade. Då går de och ställer sig vid en robot som mjölkar dem.

Robotarna underlättar arbetet men det räcker och bli över med sysslor varje dag ändå.

– Jag kommer hit vid 6.30 på morgonen och är här till 17.00-18.00- tiden på kvällen med avbrott för en lunchpaus på mellan en och en och en halv timme, säger Åsa Karlsson.

Mats Karlssons dagar är minst lika långa. Åsa har huvudansvaret för korna och han för det övriga.

De två hoppas på en åtta-nio dagar lång semester i augusti.

– Då åker vi iväg med husbilen. Vi brukar besöka andra kobönder och släkt. I mars var vi faktiskt på koutställning i Schweiz, säger Åsa Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om