Tommy Pettersson föddes i en jordbrukarfamilj. När hans far blev sjuk för tolv år sedan var det självklart att han skulle ta över familjens potatisodling.
- Det sitter i ryggmärgen att jag vill hålla på med jorden, säger Tommy Pettersson.
Hans potatisodling är på mellan fem och sex hektar beroende på hur mycket han sätter varje säsong. En liten yta om man jämför med de största odlingarna i Norrbotten.
Lönsamheten blir liten
Men det räcker. Som 55-åring har han börjat trappa ner. Åldern tar ut sin rätt, säger han, och det är inte det lättaste att vara potatisodlare i dag även om man är ung. Somrarna är kalla och blöta vilket ger dålig skörd. Och när skörden väl får växa sig stor betalar grossisterna så dåligt att lönsamheten ändå blir liten.
- Priserna hos grossisterna har varit bedrövliga. Det beror på konkurrensen från Finland. Finländarna får ett överskott, så för att bli av med det dumpar de priserna och trycker in en massa billig potatis i Sverige. Och då drabbas odlarna i Norrbotten. Vi bor ju nära gränsen här, säger Tommy Pettersson.
Även vädret har varit bedrövligt, berättar han.
- Förra året fick jag lämna 25 procent av skörden som var förstörd. Den här våren började lika dåligt. Det var kallt i jorden, och när jag skulle börja sätta kom regnet. Så det blev ju försenat två-tre veckor.
Enligt Hushållningssällskapet är det kris för de flesta av Norrbottens potatisodlare den här säsongen. Men Tommy Pettersson vågar ändå vara försiktigt hoppfull.
- Det finns en liten chans att potatisplantorna hinner växa ikapp så att skörden kan bärgas i mitten av september som vanligt, säger han och tillägger snabbt:
- Men då måste det vara riktigt fint väder tills dess. Värme och lagom med väta. Som det har varit nu den senaste veckan. Fortsätter det så är det bingo.
Startade egen gårdsbutik
När det gäller det ekonomiska säger Tommy Pettersson att det kan bli svårt att gå runt den här säsongen. Men han har inte haft någon förlustsäsong hittills. Knepet: en gårdsbutik.
- Förr i tiden hade vi en jättefin livsmedelsaffär i byn. När den fick lägga ner tänkte jag: "Ska folk måsta åka ända till stan för att köpa potatis? Det måste gå att lösa på något sätt". Då kom jag på att man kan ju starta en liten gårdsbutik.
Han har inte tid att stå i butiken på dagarna, så den får ofta stå obemannad. Kunderna kommer dit, tar vad de vill ha och lägger i stället pengar i en burk.
- Folk tycker det är väldigt praktiskt, säger Tommy Pettersson och menar att ryktet har gjort bra reklam för den lilla butiken.