Hatpredikanten och hans mormor

6 maj 2017 05:00

Irene Sinkiewicz insåg att hon skulle gå under i hemstaden Sosnowiec. Hon började vandra österut, mot Sovjetunionen, bort från kriget och SS-truppernas räder i de judiska kvarteren. Irene nådde Sovjet och blev ganska omgående sänd till Sibirien.

Stalin litade inte på flyktingarna. Vilka var tyska spioner?

Sedermera hamnade Irene i asiatiska Kazakstan. Muslimska kazaker dominerade i området där familjen bosatte sig. Irene och hennes två döttrar återvände till Polen.

I slutet av 1960-talet spred sig antisemitismen i den kommunistiska enpartistaten. De som krävde demokrati stämplades som sionister och landsförrädare. Personer med judiska rötter rensades ut i militären och administrationen.

Omkring 3 500 polacker valde att söka sig till Sverige. Bland dem Irene och hennes två döttrar Janina och Helena. De kom till ett helt nytt land, måste lära sig ett annat språk och skaffa nya vänner. En del av släkten, de som överlevt Förintelsen, bodde redan här, vilket förstås underlättade tillvaron.

Irenes öde är inte alls unikt. Under 2015 kom över 160 000 asylsökande till Sverige. Det motsvarar befolkningen i Luleå, Piteå, Kiruna, Pajala och Boden.

Om nu inte Irenes öde är så unikt, varför berättar jag om det?

Dottern Janina födde 1981 tvillingsöner som kom att få namnen Ted och Kent. Den senare blev uppmärksammad riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Gellert Tamas skriver i den utmärkta boken ”Det svenska hatet” detta om familjen: ”De tillhörde alla just den grupp som Kent Ekeroth några årtionden senare föraktfullt brukade kalla ´kulturberikare´. Eller jämförde den med den dödliga sjukdomen hiv.”

Irene flydde från våld och förföljelse och fick dessbättre en fristad i Sverige. Hennes dotterson blev en av de främsta hatpredikanterna i det nya Sverige.

Söndagen innebär avgörandets dag i Frankrike. Vem ska bli landets president efter François Hollande? Det står mellan Marine Le Pen från yttersta högern och den förre socialistiske finansministern Emmanuel Macron, som startade ett eget parti och vann den första valomgången.

Lägger man samman rösterna från första omgången är det en skyhög övervikt för Macron. Men politiken fungerar inte alltid på det enkla sättet. Åker många och fiskar, i trygg förvissning att Macron vinner, kan det bli överraskningar.

Om Le Pens får genomslag för sitt budskap att hennes motkandidat tillhör det politiska etablissemanget, då kan det också leda till förskjutningar mellan blocken.

Efter de konservativas brakseger i Storbritannien år 2015, beslutet i samma land år 2016 att lämna EU och Donald Trumps vinst i fjol finns det goda skäl att undvika tvärsäkra påståenden om valutgången.

Den största valsensationen var nog parlamentsvalet i Storbritannien direkt efter andra världskriget, den 5 juli 1945.

Toryledaren Winston Churchill hade med framgång lett kampen mot Hitler. Många trodde att en överväldigande majoritet skulle tacka Churchill genom att rösta på honom. Men istället blev det storslam för socialdemokraten Clement Attlee, en tämligen grå politiker från London. År 2004 blev Attlee utsedd till tidernas främsta brittiska premiärminister i en undersökning utförd av Ipsos MORI.

Men då det gäller helgens val i Frankrike vill vi inte ha några överraskningar. Viva Macron!

Det stod inte Våren är här på skylten. Men innebörden var den. Fyra pelargoner för en hundring. På Google kom det 481 000 svar när jag sökte på blomnamnet så man har gott om livlinor.

Den kände sportprofilen Lasse Anrell, som senast uppmärksammats för fräna inlägg om norsk skidåkning, gillar pelargoner och har skrivit en bok om blomman. I ICA-kuriren berättar han detta:

”…på elitseriematch i Mora och en dalmas stegade fram emot mig. På hans skinnjacka såg det ut att stå Hells Angels och han spände ögonen i mig och sa på brett dalmål, ´du Anrell, du som är expärrt, kan du säga mig när man ska beskära sina pelargoner´.”

Ljuvlig vårhelg, folks!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!