Hunden kom tillbaka utan sin husse

Det närmar sig en vecka sedan 81-årige Lars-Knut Blind försvann efter sin morgonpromenad. Men anhöriga och vänner ger inte upp hoppet utan fortsätter gå mil efter mil i skallgång. "Vi tittar under granar", säger sonen Niillas Blind.

Söker sin far. Niillas Blind har inte gett upp hoppet om att hitta sin far, Lars-Knut Blind, som försvann efter en skogspromenad i onsdags.

Söker sin far. Niillas Blind har inte gett upp hoppet om att hitta sin far, Lars-Knut Blind, som försvann efter en skogspromenad i onsdags.

Foto: Emma Eriksson

Harrå2015-08-17 21:27

Myggen är ihärdiga i myr- och fjällskogen utanför Harrå. Men det är även de stora sökgrupperna som fortsätter att söka efter Lars-Knut Blind som varit försvunnen sedan förra onsdagen. Det var efter morgonkaffet med frun som han gick ut med hunden Cugu på en promenad. En timme senare var hunden tillbaka - utan sin husse.

– Min mamma gick ut och sökte honom själv på stigarna som han brukar gå. På eftermiddagen ringde hon polisen. Han har haft problem med närminnet och det är nog det som gjort att han gått vilse, berättar sonen Niillas Blind.

Själv satte han sig direkt i bilen och körde upp från Umeå. Sedan dess har han spenderat långa dagar i skogen tillsammans med kända och okända människor i sökandet efter sin far.

– Det har varit en fantastisk insats från alla. Jag har inte ens hunnit tacka alla som gått med. Det är anhöriga som rest 60-70 mil, det är fjällräddning, hemvärnet, bekanta, polisen och Missing People, berättar Niillas.

Arealerna som söks i genom är enorma och varje dag har mellan 50 och 60 personer slutit upp. Bredvid sig den här eftermiddagen har Niillas Blind bekanta samt en grupp från hemvärnet som tillsammans utgör en arton personer lång skallgångskedja. Genom skogen ekar orden "höger", "Vänster" och "stopp". Även fler grupper är på i terrängen, och i luften bryter en helikopter ibland ljudbarriären när nya sökanden eller mat körs ut. Under lördagen och söndagen hittades fotspår och avrivna kvistar som Lars­–Knut Blind tuggat på så som han brukar. Men under måndagskvällen hade fortfarande inga ytterligare spår hittats.

– Det är klart att förhoppningarna blir mindre och mindre. Men det har varit fina dagar, nätterna har varit lite kalla men han var helt okej klädd. Så vi hoppas självklart fortfarande, säger Niillas Blind.

Den försvunnes brorsdotter Eleonor Blind har funnits på plats i sin farbrors stuga under letandet och axlat rollen som samordnare.

– Jag koordinerar de olika grupperna här, ordnar med mattransporter och har kontakt med journalister. Jag hoppas att vi under tisdagen får lika många frivilliga och att de sluter upp även när polisen trappar ner i sitt sökande, berättar hon.

Under tisdagen fortsätter polisen med samma sökinsats som tidigare. Men därefter tas ett beslut på vilken skala sökandet bör fortsätta i.

– Beslutet tas i samråd med läkare som gör en bedömning på hur länge han kan hålla sig vid liv. Ligger han ner kan han klara sig fem dagar, rör han på sig klarar han sig längre. Då vi inte hittat fler spår är vi oroliga för att han lagt sig ner någonstans, förklarar polisens insatsledare Johan Hannu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om