Härligt hisnande historia

9 september 2019 10:33

Den röda teaterbyggnaden lyser välkomnande i höstregnet och fylls av ett förväntansfullt sorl: ”Det var ett tag sen ... det ska bli skoj.”

Och skoj blir det när allmänheten ser skolföreställningen ”Forma Tellus”. Man undrar om pedagogisk teater måste vara så här rolig för att väcka eleverna i rådande informationsbrus.

Initiativtagare till produktionen är EU:s Leaderprojekt som uppmärksammat att fyra av den nordiska meridianbågens mätpunkter ligger i Kiruna, Pajala, Övertorneå och Haparanda – exakt där Tornedalsteatern har sitt verksamhetsområde! Punkterna har också ökat i betydelse turistiskt sedan de 2004 upptogs på Världsarvslistan.

Under ”en lektion” på 40 minuter berättas historien om hur den rysk-tyske astronomen, med mera, Friedrich von Struve under 1800-talet mätte jordens form med en triangelmetod. Man startade vid Svarta havet och arbetade rakt genom tiotalet länder ända upp till Nordnorge. I Norden sköttes mätningarna av astronomen Nils Selander. Resultaten stämde överens med vad den franske astronomen Maupertuis uppnått på 1700-talet: punkterna närmare Nordpolen var lägre.

Det är mycket stoff och inte enkelt men man klarar det med friska tag, stor spelglädje och närhet till publiken. En del sidospår kanske hade kunnat utelämnas.

Anton Hennix Raukola har skrivit ett manus som är mångbottnat och intelligent, fullt med trådar till stort och smått, då och nu. Det ges gliringar om dåtidens människo- och kvinnosyn, till och med om den moderna vandrarens plastspår. Allt fullföljs genom Anna Åsdells och Anders Karkeas skådespel i Lisa Hennix Raukolas inspirerande regi och koreografi på en scen som varsamt antyder tid och rum. Storyn hinner ju inte spelas utan måste berättas fram, med stöd av koreografin. Utöver som berättare agerar skådespelarna i tre ”roller” var. Av och till slänger de fram ett uttryck på meänkieli som identitetsmarkerande stämningshöjare. Alla gör en hisnande insats. Men de blixtsnabba, könsöverskridande bytena ger inte mycket andrum åt publiken. Ibland känner man sig lika andfådd som skådespelarna.

Snart fyller mellanstadieklasserna Tornedalsteaterns salong. Lärare, var beredda på knepiga frågor!

TEATER

Forma Tellus Familjeteater om Struves meridianbåge Manus: Anton Raukola Regi och koreografi: Lisa Hennix Raukola I rollerna: Anna Åsdell och Anders Karkea Producent: Mia Fors Övriga medverkande Nellie Skogsberg, Sofia Waara, Jakob Granqvist, Kjell Kangas Premiär den 5 september på Tornedalsteatern, Pajala
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anneli Mäkinen