Pensionären Yvonne Nyström växte upp i Råneå. Hennes far har sina rötter i Tornedalen. 1970 flyttade hennes familj till Boden och fem år senare packade hon sin väska och flyttade till Stockholm.
– Lärarhögskolan fanns där och jag ville bli förskollärare. Vilket jag blev också men efter 35 år söderut flyttade jag hem igen 2010. Jag försörjde mig på att vikariera inom skolan, säger Yvonne Nyström.
2014 förverkligade hon sitt dröm och startade "Yvonnes Bageri Gluten och laktosfri" i byn Liehittäjä i Övertorneå.
– Jag ville att folk ska veta vad jag bakar redan i företagsnamnet. Drömmen med bageriet har jag haft i 15 år, säger Yvonne.
Men hösten 2022 gick flytten vidare till byn Harads utanför Boden. Yvonne ville flytta till ett litet samhälle som låg nära vatten. Enligt hörsägen så beskrevs Harads som ett lugnt och tryggt ställe med bra företagsanda. Helt enkelt en utvecklande bygd med hjälpsamma välkomnande människor.
– Det finns också många föreningar här som är duktiga på att ordna aktiviteter för alla som vill. Kyrkan är öppen för alla åldrar. Så allt bra jag fått veta om byn stämde.
I dag bor Yvonne i en lägenhet i byn och har sitt bageri i Svantes Bistro och Café. Som kryddor i brödet använder hon växter som plockas i naturen. Björklöv, nässlor, svartvinbär, ängssyra, blåbär, lingon, de får följa med degen och höjer smaken på brödet.
Yvonne köper ekologiska glutenfria havregryn som hon sedan maler ned till mjöl.
– Jag gör eget mjöl för att få rätt struktur och bakar bland annat gahkku på det. Det blir en helt annat konsistens. Även folk som inte är gluten eller mjölkallergiker handlar mitt bröd, säger Yvonne.
I tunnbrödet blandas björksav och björklöv som smaksättning. Men även granskottsbröd.
– Jag tappar sav från egna björkar på min mark och tar även "musöron". Även granskott ingår inte heller i allemansrätten.
Varför just dessa?
– Ingen annan gjorde det och brödet smakade bra samtidigt som det är unikt och speciellt. Det är ungefär tio dygn per år som du kan ta björksav. Jag fyller sedan frysen med sav så jag har till mitt bak.
Hon är ansluten till Saluhallen i Boden där hon bland annat säljer sina produkter men även arbetar som medlem.
– Jag ägnar fyra timmar per dag åt mitt bageri. Jag överlever för jag har även pension.