Bagerskan satsar på bröd med björksav och granskott

Yvonne Nyström fick höra talas om att Harads har en bra företagsanda och flyttade dit. Hon satsar på sitt unika bröd gjort på björksav och granskott." Hörsägen om bygden stämde med råge", säger företagaren.

Yvonne Nyström som driver sitt bageri i Harads har valt att baka bröd som är gluten och laktorsfritt. " Det finns inte så många sådana bröd och mitt är unikt i sin smaksättning."

Yvonne Nyström som driver sitt bageri i Harads har valt att baka bröd som är gluten och laktorsfritt. " Det finns inte så många sådana bröd och mitt är unikt i sin smaksättning."

Foto: Lena Leffler

Harads2023-01-26 12:30

Pensionären Yvonne Nyström växte upp i Råneå. Hennes far har sina rötter i Tornedalen. 1970 flyttade hennes familj till Boden och fem år senare packade hon sin väska och flyttade till Stockholm.

– Lärarhögskolan fanns där och jag ville bli förskollärare. Vilket jag blev också men efter 35 år söderut flyttade jag hem igen 2010. Jag försörjde mig på att vikariera inom skolan, säger Yvonne Nyström.

undefined
Yvonne Nyström är ansluten till Saluhallen I Boden där hon säljer sina produkter. "Jag hoppar också in och jobbar här."

 2014 förverkligade hon sitt dröm och startade "Yvonnes Bageri Gluten och laktosfri" i byn Liehittäjä i Övertorneå.

– Jag ville att folk ska veta vad jag bakar redan i företagsnamnet. Drömmen med bageriet har jag haft i 15 år, säger Yvonne.

Men hösten 2022 gick flytten vidare till byn Harads utanför Boden. Yvonne ville flytta till ett litet samhälle som låg nära vatten. Enligt hörsägen så beskrevs Harads som ett lugnt och tryggt ställe med bra företagsanda. Helt enkelt en utvecklande bygd med hjälpsamma välkomnande människor. 

– Det finns också många föreningar här som är duktiga på att ordna aktiviteter för alla som vill. Kyrkan är öppen för alla åldrar. Så allt bra jag fått veta om byn stämde.

I dag bor Yvonne i en lägenhet i byn och har sitt bageri i Svantes Bistro och Café. Som kryddor i brödet använder hon växter som plockas i naturen. Björklöv, nässlor, svartvinbär, ängssyra, blåbär, lingon, de får följa med degen och höjer smaken på brödet. 

undefined
Här bakar Yvonne Nyström brödet Gahko. Brödet är bakat med mjöl gjort på ekologiska glutenfria havregryn.

Yvonne köper ekologiska glutenfria havregryn som hon sedan maler ned till mjöl. 

– Jag gör eget mjöl för att få rätt struktur och bakar bland annat gahkku på det. Det blir en helt annat konsistens. Även folk som inte är gluten eller mjölkallergiker handlar mitt bröd, säger Yvonne. 

I tunnbrödet blandas björksav och björklöv som smaksättning. Men även granskottsbröd.

– Jag tappar sav från egna björkar på min mark och tar även "musöron". Även granskott ingår inte heller i allemansrätten. 

 Varför just dessa?

– Ingen annan gjorde det och brödet smakade bra samtidigt som det är unikt och speciellt. Det är ungefär tio dygn per år som du kan ta björksav. Jag fyller sedan frysen med sav så jag har till mitt bak.

Hon är ansluten till Saluhallen i Boden där hon bland annat säljer sina produkter men även arbetar som medlem.

– Jag ägnar fyra timmar per dag åt mitt bageri. Jag överlever för jag har även pension.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!