Stor brand på campingen i Harads

En häftig brand lade Restaurang Utsikten på Harads camping i ruiner på fredagen. Ägarparet hann med nöd och näppe rädda sig ur den brinnande byggnaden.

Foto: Lena Tegström

Harads2011-03-04 14:26

Larmet kom klockan 14.15. Redan då stod hela tvåvåningshuset i lågor. Brandförloppet gick mycket snabbt.
De två ägarna hade precis avslutat lunchserveringen i restaurangen. De satt på övervåningen och såg de svenska skidherrarna ta VM-silver i Holmenkollen när de upptäckte något konstigt utanför fönstret.

Såg något vitt
– Det blåste ganska mycket och de såg något vitt på utsidan, som snö mot älven. Men det snöade ju ingenting. Mannen gick ner på verandan och såg att brann, säger räddningsledaren Kaj Nyström.
Ett försök att släcka branden på egen hand misslyckades; det brann alldeles för mycket. Ägarna gav upp och sprang ut för att rädda sitt eget skinn.
– Det har gått himla snabbt, säger polisassistent Andreas Pääjärvi.
Brandmän från Harads kom först till platsen, men kunde inte göra mycket annat än att försöka hålla lågorna i schack och det brinna ner. Man kunde snabbt konstatera att byggnaden var utom räddning.

"Taket flyger"
Vid 14.15 pratade NSD med ögonvittnet Sofia Lindvall.
– Hela huset är övertänt. Det är en jättebrand.
– Nu flyger hela taket, sa hon strax därefter.
Räddningstjänsten från Boden anslöt. Totalt fanns 12 brandmän på plats. Omkring 20 kubikmeter vatten gick åt i det intensiva släckningsarbetet. Två gasoltuber fanns i huset och på grund av explosionsrisken upprättades ett säkerhetsavstånd.
Vid 15-tiden återstod inte mycket av campingens huvudbyggnad som inrymde bland annat kök, restaurang och reception.
Vad som orsakade branden är oklart, men med största sannolikhet började den på nedervåningen. Ingen annan än ägarparet befann sig i huset när branden upptäcktes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om