Nu startar sista söket efter Mikael i Notsel

I helgen genomförs sista söket efter försvunna Mikael Simonsson med en stor anslutning av frivilliga från Missing People."Terrängen är svår med hål och mycket växtlighet. Vi kommer vada i ån, sätta in en dykare och även söka med gummibåtar som har undervattenskamera, säger Christer Lindbäck, insatsledare Missing People.

Så här snårig är terrängen som ligger i anslutning till stugan på den så kallade udden.

Så här snårig är terrängen som ligger i anslutning till stugan på den så kallade udden.

Foto: Lena Leffler

Harads2020-10-10 11:01

Utbildade insatsledare tillsammans med frivilliga samlades vid tiotiden vid Notselskylten efter Gullträskvägen.  Sedan körde man i samlad trupp några kilometer till stugan som ligger ensam i skogen i närheten av Flarkån. 

– Vi har deltagarna som bara söker i dag men det finns även några som söker båda dagarna, säger Lindbäck.

Efter frivilliga anmält sig så delas personerna upp i patruller. Under lördagen var åtta patruller igång.

– Vi kommer också att köra genomgången före söket i mindre grupper på grund av corona. Grupperna sätts ihop utifrån svårighetsgrader. För vissa områden är riktigt tuffa, medan andra har lättare terräng att gå i. Så vi försöker ändå fördela så vi får ganska jämnt i varje patrull.

Missing  People söker där polisen vill att de ska leta. Även en dykare har satts in för insatsen. 

 – Det finns fortfarande områden kvar i sektorerna vi fått av polisen.

Missing People kommer även för första gången själva söka igenom Flarkån.

– Det har vi inte gjort tidigare. Vi ska gå med en skallgångskedja och ha på oss vadarbyxor.  Då kan man gå ut drygt en meter i vattnet.  På vattenpassen går bara erfarna för det är speciellt. Det kommer vara fysiskt tungt och kallt och man klarar inte av att gå så länge i vattnet så vi kommer att avlösa varandra, säger Lindbäck.

Missing People Norrbotten har också köpt in en egen gummibåt tillsammans med Västerbotten som också kommer att användas i vattnet ihop med en sökkamera.Även udden tvärs över från stugan sett söks igenom av orienterare som kördes över i en av gummibåtarna.

– Vi har även lånat in fler båtar för att kunna söka igen i ån på de grundare ställena.  Vi söker båda dagarna och ser hur långt vi kommer.  Gummibåtar är bra för de är inte så djupgående och vi söker på de grundare partierna.

Varför vattnet igen där har polisen själva sökt?

– Det är strömmande vatten och det rör på sig. Den försvunne kan ha legat i vattnet och flyttat på sig. 

Han tycker det är positivt att man blev så många deltagare under helgens sista sök efter Mikael Simonsson.

– Då kan vi göra en bra insats. Vissa områden har så pass dålig terräng så det är lätt att missa någonting. De är mycket djupa hål, risig terräng och myrar. Så vissa områden söker man om i, säger Lindbäck.

På lördagen genomfördes en stor sökinsats efter den försvunne Mikael Simonsson. 90 personer var på plats för att hjälpa till.
På lördagen genomfördes en stor sökinsats efter den försvunne Mikael Simonsson. 90 personer var på plats för att hjälpa till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!