Ministern i "sjunde himlen"

Näringsministern besöker Tree Hotel – och öser lovord över länets besöksnäring.Samtidigt kan Mikael Damberg inte utlova att turistföretagarna slipper regeringens planer på en ny flygskatt.– Flygbranschen m-å-s-t-e börja ta miljökostnaderna, säger näringsministern.

TURKIET. En delegation från Turkish Airlines besökte Tree Hotel samtidigt som Mikael Damberg. "De älskar området. Fantastiska norrsken i går", säger Tolga Duran, marknadschef.

TURKIET. En delegation från Turkish Airlines besökte Tree Hotel samtidigt som Mikael Damberg. "De älskar området. Fantastiska norrsken i går", säger Tolga Duran, marknadschef.

Foto: Pär Bäckström

Harads2017-02-01 19:00

Besöksnäringen går kraftigt framåt i landet – och allra bäst går Norrbotten.

Länet hade drygt 3,5 miljoner gästnätter under 2015 (2016 års siffror inte officiella), en 50-procentig ökning jämfört tidigare och helt i linje med det övergripande målet att fördubbla turistomsättningen från 4,1 miljarder kronor år 2010 till 8,2 miljarder kronor år 2020.

Passande nog besökte näringsminister Mikael Damberg Tree Hotel i Harads under onsdagen, på väg vidare mot Jokkmokks marknad.

Och han var mäkta imponerad.

– Fantastisk framgångssaga. Tree Hotel har haft stor betydelse för Sverige som turistnation. Det finns inte många liknande destinationer. Turisterna åker inte via Stockholm för att upptäcka detta – de kommer direkt hit i stället, säger näringsministern som fick en rundvandring i

Kan besöksnäringen skapa lika många arbetstillfällen som de traditionella basnäringarna har gjort i länet?

– Turismen är redan en ny basnäring, 160 000 människor jobbar i branschen i dag. Om Norrbotten lyckas med sina målsättningar skapas det minst 3 000 nya arbetstillfällen innan år 2020.

Mikael Damberg berättar att regeringen har satsat 110 miljoner kronor extra på att marknadsföra Sverige utomlands framöver, bland annat genom Visit Sweden.

– De utländska turisterna driver besöksnäringen framåt, inte minst de kinesiska.

Regeringen gör även annat för att underlätta besöksnäringens utveckling.

– Vi jobbar med ett kunskapslyft, så att viktig kompetens inom turismen kan säkras. Exempelvis ”snabbspår” för kockar.

Samtidigt är Mikael Damberg medveten om att många turistföretagare har upplevt svårigheter med finansieringen, ända sedan finanskrisen 2008.

Men han ser också att den negativa trenden har brutits.

– Almi och Norrlandsfonden är viktiga aktörer, har ökat utlåningen enormt de senaste åren. I Almis fall med över 40 procent under 2015.

Mikael Damberg utlovar också en ”bankdialog” från regeringens sida framöver.

– Staten är beredd att jobba tillsammans med affärsbankerna, så att företaget klarar finansieringen bättre.

Norra Finland och "tomteindustrin" i Rovaniemi lyfts ofta fram som tillväxtframgångar vad gäller besöksnäringen, som kontrast till Sverige där utvecklingen har gått mer långsamt.

Men Mikael Damberg menar att den svenska turismen är mer hållbar än den finska.

– Om det blir för mycket plastigt och ”Disneyland”, som i Finland, så kanske det inte håller över tid. Jag tror att autenticitet är viktigare i längden.

Hur kan en framtida gruvbrytning i exempelvis Kallak inverka på turismen?

– Jag vill inte föregå prövningarna som sker i det ärendet ännu men generellt påverkar inte gruvbrytningen möjligheterna för naturturism i Sverige. Det finns fortfarande enormt stora och skyddade områden i Sverige, där vi har en orörd natur.

Den stora farhågan bland många av länets turistföretagare är annars regeringens planer på kilometer- och flygskatt.

– Det pågår en utredning som nu är ute på remiss. Men visst, regeringen vill införa en flygskatt. Om inte den internationella flygbranschen börjar bära mer av sina miljökostnader, då klarar vi inte klimatet. Den här säsongen var det 20 grader varmare än normalt på Arktis, säger Mikael Damberg.

Skogsnäringen, vattenkraften och gruvindustrin är fortsatt viktiga i Norrbotten. Vilka intressekonflikter ser du mellan de näringarna och naturturismen?

– De ska inte ställas mot varandra, alla bevövs. Men vi måste ha en hållbar utveckling av industrin. Samtidigt kan man se att många gruvor är turistmål i sig inom besöksnäringen, säger Mikael Damberg och tar LKAB i Kiruna som ett exempel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om