Hucklet på plats

Kökspigorna Lina Enberg och Josefin Fritz skalar potatis i köket i Brittas pensionat och tittar längtansfullt på solen som skiner utanför köksfönstret.- Det bästa är att vår arbetsdag går fort när det finns mycket att göra, säger pigorna.

Dags att sätta på sig hucklet. Lina Enberg och Josefin Fritz gör sig snygga inför sitt köksarbete.FOTO: Simon Eliasson

Dags att sätta på sig hucklet. Lina Enberg och Josefin Fritz gör sig snygga inför sitt köksarbete.FOTO: Simon Eliasson

Foto: Simon Eliasson

harads2010-08-05 06:00
NSD träffar haradstjejerna på deras tredje och sista arbetsvecka i juli. Att jobba som kökspigor på pensionatet i Harads innebär att arbetsdagen börjar tidigt. Ägaren Britta Jonsson-Lindvall plockar fram frukosten redan vid sextiden.
Kom ihåg
Sedan blir det pigornas första arbetsuppgift, vid åtta-tiden, att plocka undan frukostdukningen. Det står en liten komihåglapp på kylskåpet: vattna blommorna ute och inne, diska, plocka ur matsalen, dammsug, blöttorka golven i matsalen.
- På måndagar börjar vi alltid med att göra i ordning salladsbordet. Så det är en del grönsaker att hacka, säger Lina Enberg.
Hon har precis gått ut första året på hotell- och restaurangutbildningen på Björknäs gymnasium i Boden.
- Att jobba på restaurang är socialt för jag träffar mycket folk. Atmosfären är väldigt speciell här. Jag gillar att servera även om grovsysslorna också måste göras. Vi fyller på maten och grönsakerna som tar slut och plockar undan smutsiga tallrikar. Jag tar även betalt av matgästerna, vilket känns lite ovant.Gästerna säger ofta att maten är god innan de går, säger Lina Enberg.
Många skratt
Josefin Fritz är extra glad över att hon och Lina fick samma period.
- Vi är bra vänner och har alltid kul tillsammans. Tiden går fort om man skrattar ofta vilket vi gör. Gästerna undrar nog vad vi håller på med i köket, säger hon.
- Jag tycker det är bra att pensionatet kan ta emot ungdomarna. Det är lättare att leja dem framöver om vi behöver extra folk när de kan rutinerna, säger ägaren Britta Jonsson-Lindvall.
Josefin Fritz gick ut nionde klass och tänker välja samma gymnasieprogram som Lina.
- Jag gillar att jobba på restaurang, även om det kan bli rätt stressigt. Jag tror jag ska satsa på kall- och varmkök, säger Josefin Fritz.
Vilar fötterna
Pensionatet har ett 50-tal gäster, bestående av turister och byggnadsjobbare och serverar rejäl husmankost i form av bland annat älgfärsbiffar, raggmunk och älgskavsgryta.
- Lunchen serveras fram till två på dagen, men det brukar alltid bli några fler tallrikar. Det gäller att vara flexibel på landsbygden, säger Lina Enberg.
Varje dag skalar sommararbetarna minst tio kilo potatis.
- Vi gillar att skala potatis för då får vi sitta och vila fötterna. Jobbet går ganska fort när vi är två, säger Josefin Fritz.
Ute skiner solen, men i köket jobbar tjejerna effektivt.
- Visst, det är inget kul om det är kanonväder men vi får ibland gå hem tidigare om vi är färdiga med våra sysslor, säger Josefin Fritz.
Det är kokerskan och flickornas arbetsledare Mia Hogane som sköter nästan all matlagning.
- Jag tycker det går bra för tjejerna. Jag tror att de har insett att det är inte ett så lätt jobb som de trodde när de kom, säger Mia Hogane.
- Ja, det är bra om var sak ligger på rätt plats. Sedan är det ganska mycket spring och vi måste ligga steget före så att inte maten eller salladen tar slut, säger Josefin Fritz.
Nöjen och kläder
Sommarlönen tänker tjejerna inte stoppa i spargrisen:
- Nej, det blir lite extra pengar till nöjen och kläder, säger Lina Enberg.
Sista arbetsdagen har pensionatägaren lovat tjejerna att de ska få städa i Kaminen, en av de nya trädstugorna.
- Det var vad de ville. Det ska bli höjdpunkten på deras sommarjobb, säger Britta Jonsson-Lindvall och skrattar.
I dag: Kökspigor
Namn:
Ålder: 16 år
Sommarjobb:
Sysslor:
Bäst med jobbet:
Sämst med jobbet:
Lön:
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om