Det började med att Amanda fick lite bakgrejer av sin syster för att göra tÄrtdekorationer som 20-Äring.
â Jag har under Ă„rens lopp mest gjort figurtĂ„rtor. NĂ€r jag började göra praliner för tvĂ„ Ă„r sedan föll jag pladask för det var jĂ€ttekul.
Hon visat upp nÄgra praliner som hon gjort. Tillverkningen brukar ta tvÄ dagar.
â Nyckeln till spegelblanka och fĂ€rgsprakande praliner Ă€r att putsa pralinformen. Sedan ska formarna mĂ„las och dĂ€refter ska den tempererade chokladen fyllas i. Formen tippas sedan sĂ„ merparten av chokladen rinner ut men "vĂ€ggarna" i pralinformen sitter kvar.NĂ€r skalen stelnat sĂ„ fyller man dem och sĂ€tter sedan dit en lock under pralinen, sĂ€ger Amanda.
De nyaste skapelserna som inspirerats av Norrskenet Àr tÄrtan och pralinerna. NorrskenstÄrtan har en mazarinbotten med smak av kardemumma. InvÀndigt finns en vitchoklad pannacotta och blÄbÀrs- och citronmousse.
â För att fĂ„ rĂ€tta nyansen sĂ„ hĂ€llde jag först ut blĂ„ mirrorglace över tĂ„rtan, sedan mörkgrön och ljusgrön. DĂ€refter blĂ„ste jag överallt med en hĂ„rfön sĂ„ fĂ€rgen rann ned. Jag har Ă€ven gjort norrskenschokladkakor.
Amanda stÀllde ocksÄ upp i tÀvlingen Sveriges snyggaste pralin i höstas.
â Det var en impulsgrej. Jag sĂ„g tĂ€vlingen men hade bara nĂ„gra dagar pĂ„ mig. Jag ville gĂ€rna fĂ„ med norrskenspralinen för den Ă€r vĂ€ldigt speciell. Det satt Ă€ven med en kunnig jury och jag ville se pĂ„ vilken nivĂ„ jag lĂ„g.
Norrskenspralinen kom trea av 60 praliner rent utseendemÀssigt.
â Det var svenska folket som fick rösta fram den snyggaste pralinen pĂ„ hemsidan. Det var en individuell tĂ€vling sĂ„ jag fick inte sĂ€ga vilken pralin som var min. I sjĂ€lva tĂ€vlingen kom jag i mitten eller plats 30 av 60.
Juryn tyckte att glansen och tunnheten pÄ pralinskalen var bra liksom tempereringen.
â Smaken försvann lite för att jag hade vit choklad i skalen och det blev lite sött ihop med hjortronpurĂ© och messmör som var fyllningen. Smaken hade nog blivit bĂ€ttre om jag haft mer hjortron i. Tanken var att innehĂ„llet skulle spegla den norrlĂ€ndska utsidan.
NÀsta steg för Amanda Àr nu att jobba med "Haradssweets" i sitt nystartade företag och söka livsmedelstillstÄnd.
â EfterfrĂ„gan har ökat frĂ„n hotell, turism och vanligt folk. Jag jobbar som barnskötare och tanken Ă€r att gĂ„ ned i arbetstid och försöka se om jag kan försörja mig pĂ„ företaget.