Haradsbagare har skapat Norrskenspralinen

Amanda Nyström Àr en sjÀlvlÀrd bagare som Àlskar att göra sina vackra bakverk "Haradssweets". "Det senaste Àr Norrskenspraliner och Àven tÄrta som blivit jÀttepopulÀrt".

Amanda Nyström med sina vackra praliner eller Haradssweets. Det hÀr en ny sort hon prövat göra.

Amanda Nyström med sina vackra praliner eller Haradssweets. Det hÀr en ny sort hon prövat göra.

Foto: Lena Leffler

Harads2022-01-23 07:34

Det började med att Amanda fick lite bakgrejer av sin syster för att göra tÄrtdekorationer som 20-Äring.

– Jag har under Ă„rens lopp mest gjort figurtĂ„rtor. NĂ€r jag började göra praliner för tvĂ„ Ă„r sedan föll jag pladask för det var jĂ€ttekul.

undefined
En tÄrta för en sjuÄring pÄ temat hav. Den hÀr fina tÄrtan gjorde Amanda till sitt gudbarn Lilly.

Hon visat upp nÄgra praliner som hon gjort. Tillverkningen brukar ta tvÄ dagar.

– Nyckeln till spegelblanka och fĂ€rgsprakande praliner Ă€r att putsa pralinformen. Sedan ska formarna mĂ„las och dĂ€refter ska den tempererade chokladen fyllas i. Formen tippas sedan sĂ„ merparten av chokladen rinner ut men "vĂ€ggarna" i pralinformen sitter kvar.NĂ€r skalen stelnat sĂ„ fyller man dem och sĂ€tter sedan dit en lock under pralinen, sĂ€ger Amanda.

undefined
HÀr Àr norrskenspralinerma som Àr en nyhet. Dessa innehÄller hjortronpure och messmör.
undefined
Den fina NorrskenstÄrtan.

De nyaste skapelserna som inspirerats av Norrskenet Ă€r tĂ„rtan och pralinerna. NorrskenstĂ„rtan har en mazarinbotten med smak av kardemumma. InvĂ€ndigt finns en vitchoklad pannacotta och blĂ„bĂ€rs- och citronmousse.  

– För att fĂ„ rĂ€tta nyansen sĂ„ hĂ€llde jag först ut blĂ„ mirrorglace över tĂ„rtan, sedan mörkgrön och ljusgrön. DĂ€refter blĂ„ste jag överallt med en hĂ„rfön sĂ„ fĂ€rgen rann ned. Jag har Ă€ven gjort norrskenschokladkakor.

Amanda stÀllde ocksÄ upp i tÀvlingen Sveriges snyggaste pralin i höstas.

– Det var en impulsgrej. Jag sĂ„g tĂ€vlingen men hade bara nĂ„gra dagar pĂ„ mig.  Jag ville gĂ€rna fĂ„ med norrskenspralinen för den Ă€r vĂ€ldigt speciell. Det satt Ă€ven med en kunnig jury och jag ville se pĂ„ vilken nivĂ„ jag lĂ„g. 

Norrskenspralinen kom trea av 60 praliner rent utseendemÀssigt.

– Det var svenska folket som fick rösta fram den snyggaste pralinen pĂ„ hemsidan. Det var en individuell tĂ€vling sĂ„ jag fick inte sĂ€ga vilken pralin som var min. I sjĂ€lva tĂ€vlingen kom jag i mitten eller plats 30 av 60. 

Juryn tyckte att glansen och tunnheten pÄ pralinskalen var bra liksom tempereringen.

– Smaken försvann lite för att jag hade vit choklad i skalen och det blev lite sött ihop med hjortronpurĂ© och messmör som var fyllningen. Smaken hade nog blivit bĂ€ttre om jag haft mer hjortron i. Tanken var att innehĂ„llet skulle spegla den norrlĂ€ndska utsidan.

undefined
Amanda Nyström med sina vackra praliner eller Haradssweets. Det hÀr en ny sort hon prövat göra.

NÀsta steg för Amanda Àr nu att jobba med "Haradssweets" i sitt nystartade företag och söka livsmedelstillstÄnd.

– EfterfrĂ„gan har ökat frĂ„n hotell, turism och vanligt folk. Jag jobbar som barnskötare och tanken Ă€r att gĂ„ ned i arbetstid och försöka se om jag kan försörja mig pĂ„ företaget.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!