Här hoppas alla på chansen till ett heltidsjobb
Äldreomsorgen i Harads är först ut att delta i heltidsprojektet i Bodens kommun. Socialchefen Catharina Liljeholm uppmanar intresserad personal att anmäla sig. - Det gjorde vi på en gång, säger Annika Wiklund, under-sköterska.
Britta Hedström, undersköterska på Edestrand, Annika Wiklund, undersköterska inom hemtjänsten, Karin Beckman, på väg att bli undersköterska på Edestrand, Viktoria Sippel, vårdbiträde på Edestrand och Marie-Louise Grill, undersköterska inom hemtjänsten, är positiva till heltidsprojektet.FOTO: Lena Tegström
Foto: Lena Tegström
Den delen av tjänsten som en anställd på deltid behöver för att komma upp i heltid ska sys ihop schematekniskt.
Tiden används för att fylla ut luckor antingen på Edestrand eller inom hemtjänsten.
Fler killar
- Harads är jätteduktigt att samverka och jobba med schema, säger Catharina Liljeholm som förklaring till varför deras blickar vändes dit och tillade att det känns bra att titta på heltider i glesbygden.
- För yngre är det heltider som gäller. Det är så mycket de vill göra så de behöver heltidslöner. Vi vill också ha in fler killar och de vill ha heltider.
- De behövs och skulle aldrig acceptera deltider, säger Annika Wiklund, hemtjänsten.
Liten skala
Frågorna var många och en av orsakerna till att projektet börjar i liten skala är för att se vilka svårigheter man stöter på för att ta lärdom om dem.
Avsikten är även att starta liknande projekt på arbetsplatser i Boden. I Harads ska man arbeta i projektet från årsskiftet fram till sommaren.
- Men det är ju helknas att lägga ned för att det är sommar och semester, säger Annika Wiklund.
Catharina Liljeholm säger sa att det kan blir en förlängning om det fungerar bra. På hemtjänsten i Harads finns elva tjänster och ingen heltid.
- Det blir en utmaning, säger Catharina Liljeholm.
Ska slippa vikarier
Flera av dem som jobbar på Edestrand har heltider. Dock inte alla. Karin Beckman, som utbildar sig till undersköterska, vill ha heltid och Viktoria Sippel, vårdbiträde, vill ha det på sikt när barnen är äldre.
Projektet får inte kosta pengar. Så tanken är att man ska slippa ta in vikarier, utan fylla upp med egen personal som frivilligt ökar sin tjänstgöringstid.
- Då gäller det att fila på bra scheman och man måste vara öppen för att jobba över verksamhetsgränserna. Det blir kärnfrågan, att förena sig och täcka för varandra, och avgörande för om projektet lyckas eller inte, säger Catharina Liljeholm.
"Det blir roligare"
Britta Hedström, undersköterska på Edestrand, konstaterar att det blir en del praktiska frågor att lösa, men är intresserad.
Hon ser bara fördelar med att även jobba inom hemtjänsten.
- Det blir roligare och bättre om man kan varand-ras verksamheter.
Annika Wiklund är också jättepositiv och Karin Beckman tycker att det är ett bra sätt att vidga vyerna.
- Att lära av varandra är fördelen.
Marie-Louise Grill, undersköterska inom hemtjänsten, som också vill ha heltid, jobbade tidigare på Edestrand.
- Jag tror att det här kan bli jättebra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!