Framtidens energi skapas i Harads

Det svarta guldet har blivit grönt. Förhoppningarna är stora inför starten av tillverkning av biokol. "Om fem år hoppas jag att vi har en stor anläggning i Harads", säger utvecklingschef Ida-Linn Näzelius.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

HARADS2018-11-26 08:41

Harads Arctic Heat var en av 120 affärsidéer som lämnades in till projektet Gröna energiinvesteringar. Tio blev till slut utvalda.

I tre år har affärsutvecklarna Inger E Pedersen och Kajsa Fasth på Energikontor Norr hjälpt länsföretagen att försöka få snurr på sina affärer.

– Alla utvalda har arbetat med intressanta uppslag. Harads Arctic Heat har en spännande idé som kan få stor inverkan på energiområdet. De har redan kommit en bra bit på väg, förklarar Inger E Pedersen.

I den gamla telestationen mitt i byn sticker numera en hög skorsten upp. Här ligger numera närvärmeverket som startades för snart tio år sedan. Med hjälp av fliseldning värms ett 70-tal kunder upp i byn.

Nu smider företaget planer på en expansion. Byggnaden rymmer nämligen också en världsunik pilotanläggning som i dagarna tas i bruk.

– Företaget är i en stark utvecklingsfas. Vår nya testanläggning klarar att producera 100-150 kilo biokol per dygn. Det handlar fortfarande om produktion i liten skala, men det är ändå tillräckligt för att företag ska kunna testa vår produkt och förstå vad vi kan erbjuda, berättar Ida-Linn Näzelius.

Den första kunden väntar redan på sin första leverans.

Ida-Linn Näzelius är teknisk doktor i energiteknik. Specialområdet är brännteknik. Hon har varit med om att utveckla tekniken som gör det möjligt att energikompaktera träkol.

Med hjälp av syrefri förbränning (pyrolys) kan spillprodukter från skogsavverkningar förädlas till en mer energirik produkt.

Företaget tar sikte på den metallurgiska industrin. I framställningen av stål eller pellets kan biokol erbjuda ekologiska fördelar jämfört med koks som normalt används på järnverken runt om i världen.

– Stenkol är så pass billigt i dag att det är svårt för oss att konkurrera prismässigt, men framtiden kan bli en helt annan sak. Vi behöver ersätta en stor del av dagens fossila bränslen. Det är inte otänkbart att det kommer att införas straffavgifter eller skatter på fossilt bränsle, hävdar företagets vd Niclas Norberg.

Vilken nytta har ni haft av projektet Gröna energiinvesteringar?

– Affärsutvecklarna på Energikontor norr har genomlyst vår organisation och har fungerat som ett slags bollplank. Det är en sak att ha en bra idé, men sedan återstår det mycket arbete innan den går att sälja och det har Energikontor Norr hjälpt oss med.

Harads Arctic Heat ägs av Forestdeveloping technology och Bomek (Bodträskfors mekaniska verkstad).

Projektet går i mål

Gröna energiinvesteringar startade för tre år sedan. Det finansieras av Region Norrbotten, länsstyrelsen, Energimyndigheten och Tillväxtverket.

Projektet stöttar tio utvalda nystartade företag som vill satsa på förnybar energi eller energieffektiversering. Stödet har i första hand handlat om affärsutveckling.

Här är samtliga företag som ingått i projektet: Eljest AB, Nordansol Ek. Förening, SSAC AB, Svevind Solutions AB, Nycast AB, Northern Sustainable Futures AB, Piteå Biogas AB och Harads Arctic Heat AB.

Det har handlat om allt från solpaneler till vindkraft, biogas och klimatforskning på fyra orter; Jokkmokk, Arvidsjaur, Boden och Luleå.

Vid årsskiftet 2018/19 avslutas projektet Gröna energiinvesteringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om