Framgångsreceptet: enkelhet

Jörgen Drugge jobbar på Pure Lapland, som blev utsett till årets turistföretag i Boden tidigare i år. Jörgen vet vad det är som lockar turister från alla världens hörn - saker som vi Norrbottningar ibland tar för givet.

Foto:

Harads2017-08-03 08:30

Läget på turistfronten i år har varit ungefär som året innan, men ser man till en helhet har näringen växt. Sommarsäsongen brukar pågå mellan mitten av juli till slutet av september.

– Då är det mycket att göra. Sedan i oktober och november lugnar det ner sig lite och efter det drar vintersäsongen igång, säger Jörgen Drugge.

– Sommarsäsongen är generellt lugnare än vintersäsongen.

Drugge jobbar på Pure Lapland, företaget som startades 2014 av Eric Borg. Pure Lapland är ett aktivitetsföretag som i vintras öppnade Loggers Lodge, en privat lyxboende med fem kilometer till närmsta granne. En av Jörgens arbetsuppgifter är just att laga mat och ta ut dessa gäster på turer i närområdet.

- Jag och Eric fick jobba mycket, men det var värt det, framförallt eftersom vi får träffa så många härliga människor, säger Drugge.

Pure Lapland sköter en del aktiviteter åt Treehotel och att de har öppnat ett sjunde rum tyder på att turismen i norr växer.

En annan sak som visar på att Norrbottens natur blivit föremål för turismen i en större skala än tidigare är att Tree hotel fått fler konkurrenter, eller vänner, som Drugge menar..

– Treehotel och Icehotel är viktiga dragplåster till regionen och nu ser vi också att det öppnar fler boenden som riktar in sig på de internationella?gästerna, vilket är kul. Jag tycker vi har ett bra samarbete mellan de olika hotellen, vi hjälper varandra, menar?Drugge

Turisterna kommer från hela världen, men främst från Storbrittanninen, USA, Kina (Hong Kong) och Australien beroende på säsong. En del kommer endast för ett besök på, till exempel, Treehotel eller Logger Lodge, medan andra reser runt i Skandinavien och bor på flera ställen i Norrbotten.

– De som kommer från Australien vistas ofta här i Norden under några veckor eftersom resan hit är så pass lång. Då har de också tid att upptäcka lite mer.

Det som turisterna från de olika delarna av världen vill uppleva när de är här är de små, men ändå storslagna, sakerna.

– De vill se norrsken, midnattssol, naturen och de vill känna lugnet, säger Jörgen.

Om han skulle satsa på något nytt inom turismen hade han arrangerat svamp- och bärplockning eller kanske en lättare överlevnadskurs.

– Förra året hade vi en aktivitet som endast gick ut på att sitta vid en eld ute i naturen, det kan låta enkelt, men det var väldigt uppskattat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om