Flarkån - ett framtida smultronställe för fiske

Jan Öhrvall, Edek, är inte själv någon fiskare, men vet att det finns ett stort intresse för fiske och Edek har ett stort intresse av landsbygdsutveckling. Genom att slå ihop dessa intressen vill man göra Flarkån till en mindre besöksdestination.

SOM NY. Flarkån har restaurerats.

SOM NY. Flarkån har restaurerats.

Foto: Lena Tegström

HARADS2017-03-11 08:00

Jan Öhrvall är projektledare inom Edefors ekonomiska förening tillsammans med Kaare Enbom. Jan tycker inte att man ska se Flarkån som en potentiell kassako, utan mer som ett verktyg i hela verktygslådan för besöksnäringen.

– Det ska vara en anledning att komma hit och stanna någon dag.

Edek har lämnat in en projektansökan till Spira mare 2020, som inom ramen för Leader, är en utvecklingsstrategi för landsbygden. Jan Öhrvall säger att kommittén på lokal nivå sagt ja till projektet, som nu ligger på Jordbruksverket för formellt beslut.

– Vi ligger därför lite i vänteläge.

Vad vill ni göra?

– Flarkån är en lång å och den är en genbank för fisk, säger Jan Öhrvall och fortsätter:

– Ån förstördes i två omgångar, först för flottning i början av förra seklet och sedan gjorde man en riktig tokgrej på 1950-60-talet när man schakta bort stenar.

Det innebar att fiskens naturliga lekplatser förstördes.

– Ån är nu återställd rent biologiska. Man har burit tillbaka stenar och återställt lekplatser. Det arbetet är färdigt. Man har också provfiskat. Älven är så förstörd att vi inte kan vänta oss någon vandringsfisk där under överskådlig tid. Däremot sidoflödena är livbältet. Där finns det öring och harr. Det skulle kunna gå lax där, men det vet vi inte om vi kommer att få se på länge, säger Jan Öhrvall.

Han berättar att de satt med i kommittén för upprustningen av Flarkån, när slutligen allt var färdigt undrade de vad som skulle hända därefter.

– Det är bra att ån återställdes för fisken, men vi måste ju ha den till något. Om vi inte gör något är vi oroliga att det blir vilda västern, att man far dit och fiskar utan någon ordning. Då är det bättre att man reglerar det och gör det till en besöksdestination. 97:an går längs älven och med besökarna från Norge som kommer hit finns det en chans att man vill stanna och fiska.

För att människor ska göra det bedömer han att det måste vidtas ett antal åtgärder.

– Vi måste rigga så att det finns uppställningsplatser för husvagn och husbilar. Vi har lärt oss att de med husbil är snabbt på plats och snabbt iväg. De vill ha en ställplats där de kan ladda batterier och tanka lite vatten. Vi måste också se till att man snabbt kan lösa ett fiskekort, vilket vi vill ordna med moderna medel. Och vi måste se till att vi har någon slags tillsyn.

Tanken är att även ordna med nedfarter. Jan Öhrvall poängterar att det betyder att alla måste kunna ta sig ned till ån och då ska det finnas räcken för säkerheten.

– Vi vill också ordna så att det ska gå att hyra eller låna fiskeutrustning.

Han konstaterar att det här kräver en del hantverk och undersökning var det passar bäst att ta sig ned.

– Vi måste tala med markägare så att alla har en samsyn. Sedan vad framtiden bär med sig vet vi ju inte, säger Jan Öhrvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!