Entreprenören som både rustar och ordnar grillfest

Han är en sann entreprenör i landsbygdens anda. Juan Handal äger fastigheter, driver städfirma och ska öppna ett tvätteri i Harads som ger fler arbetstillfällen. "Målet för mig är alltid att anställa folk från byn".

Glada och nöjda hyresgäster hos Juan Handal. Ingrid Bergman, Ulla-Britt Nilsson, Gudrun Engström och May-Doris Jönsson sitter på bänken i parken.
– Våran hyresvärd har  nog snart köpt hela Harads. Det är vi bra, skojar hyresgästen Gudrun Engström,88.

Glada och nöjda hyresgäster hos Juan Handal. Ingrid Bergman, Ulla-Britt Nilsson, Gudrun Engström och May-Doris Jönsson sitter på bänken i parken. – Våran hyresvärd har nog snart köpt hela Harads. Det är vi bra, skojar hyresgästen Gudrun Engström,88.

Foto: Lena Leffler

Harads2020-08-17 18:30

För 17 år sedan kom Juan Handal som flykting från Betlehem till Harads. I dag jobbar han på Svantes Vilt och Bär där han även är delägare samtidigt som han äger fastigheter och driver städfirma. Juan har också valt att stanna kvar i bygden som gav honom arbete och skapar själv nya jobb genom sitt eget bolag.

– Harads är inte stort men det som betyder något för mig finns i min närhet som min familj och mina vänner, säger Juan.

Närmaste projektet är att starta ett tvätteri i september som är riktat mot privatpersoner och företag.

– Vi har fått mycket jobb i städfirman, även i Boden. I dag har jag sju anställda i bolaget och kommer att anställa två till under hösten, säger Juan Handal.

Första hyreshuset han köpte fanns i Bodträskfors.

– Jag satte igång direkt med renoveringen och fick snabbt blodad tand och köpte även två hyreshus efter Edeforsvägen mitt i Harads, säger Juan.

Största fastighetsaffären skedde i år då han köpte 25 lägenheter från Bodens kommun som finns på ”Kläpplängan”, Televägen och Radhusvägen.

– Givetvis krävs en del arbete men jag är inte rädd för att jobba. Parken vid kläpplängan ska jag fixa nästa år. Jag vill även att barnfamiljer ska kunna nyttja den, säger Juan Handal.

Hans hyresgäster Ingrid Bergman, Ulla-Britt Nilsson, Gudrun Engström och May-Doris Jönsson öser beröm över sin omtänksamme hyresvärd. Det byts tak och målas om fasader. Enligt Ulla-Britt behöver inte hyresgästerna " hojta i onödan" när något ska göras. Hyresgästerna tycker det är jättebra att de har en dialog med hyresvärden i stort som smått.

– Juan frågar alltid när han avslutar samtalet om vi är nöjda, säger Ingrid, 84. 

Alla kvinnor har tidigare haft egna hus i Harads. Gudrun,88 och Ulla-Britt,85 är numera grannar i sitt hyreshus.

– Jag har bott i lägenheten drygt ett år. Det är tungt med hus och jag är 85 år och ensam, säger Ulla-Britt.

– När min man dog ville jag ha en mindre bostad och bo mer centralt. Idag har jag bott 1,5 år i min tvåa och flyttar inte tillbaks till huset, säger Gudrun.

Ingrid bor i ett hus med bara två lägenheter och själv har hon en femrummare.

– Jag skulle kunna klara mig med mindre men steget var inte så stort då att flytta från huset, säger hon.

May-Doris Jönsson bor i kläpplängan. Hon gillar att huset har börjat rustas upp.

– Nu bor jag i en tvårummare och har mindre plats.  Men jag har alltid velat flytta hit och är jättenöjd. Lägenheten är i marknivå och man har altan på både sidor av huset. Jag är 77 år och det finns mycket folk i min egen ålder att umgås med, säger hon.

Hyresgästerna bjöds på grillfest i juni av sin hyresvärd och har även blivit lovade en nästa år. En uppskattad gest.

– Under corona är många ensamma. Då behöver man åtminstone få vara tillsammans utomhus, säger Gudrun.

– Alla tycker det är fantastiskt att Juan är så mån om oss, säger Ulla-Britt.

– Jag var sjuk och kunde inte ens gå på grillfesten men fick ändå maten hemkörd. Vilken hyresvärd gör det, säger May-Doris.

För Juan Handal är det viktigt att hans hyresgäster trivs.

– De är bara bäst. Jag vill ge dem service och inte bara plocka in hyran, säger han.

– Ja, tack vare Juan vi kan nog bo kvar här hur länge som helst, om vi bortser från åldern, säger Ingrid Bergman.

Juan Handal, är entreprenören som jobbar med lite av varje."Jag gillar att arbeta och se saker och ting gå framåt".
Juan Handal, är entreprenören som jobbar med lite av varje."Jag gillar att arbeta och se saker och ting gå framåt".
Här finns alla lägenheter

2015 köptes Tempelbacken med fyra lägenheter. Fastigheten målades och även viss inomhusrenovering.2017 köptes Edeforsvägen 45, sju lägenheter och Edeforsvägen 37, två lägenheter. Det drogs in fiber i fastigheterna, 45:an fick nytt tak och två lägenheter renoverades och 37:an målades utvändigt och en lägenhet renoverades. 2020 köpte 25 lägenheter av Bodens kommun på Kläpplängan, Radhusvägen och Televägen. Kläpplängan delvis målat i år, Televägen ska målas 2021 och därefter åtgärdas Radhusvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!