Ackompanjerad av takdropp i vårsolen invigdes Vinterfestivalen på lördagen.
Det pågår aktiviteter hela veckan. Skolorna i både Harads och Svartlå deltar. Klara Sunuwar går i friskolan Tankeborgen. På hennes skola har de jobbat med vinter och samiska kultur som tema. Det samiska temat är också ett nytt inslag i festivalen.
- Vi har jobbat med iskonst, berättade Klara Sunuwar och visar ett bildspel med vinterbilder.
Klaras mormor, Birgitta Mörk, tycker det är roligt att det händer saker varje dag under festivalveckan.
- Det var ju Lennarts (Lennart Åström reds. anm) idé från början. Men man gör en tradition tillsammans. Våra barn ska dansa i Bergmanparken.
Isskulpturer och veteranskotrar
Carl Otto Bergman, Norrbottenskungen, har en central roll under festivalveckan.
- Han var entreprenör och det finns många spår av honom i Norrbotten. Det känns naturligt att ha med honom när det handlar om bygden och utveckling, sa Lennart Åström.
Årets festival är något framflyttad i år på grund av kylan, men den är samtidigt ett sätt att hylla vintern och snön. Barnen ska göra egna isskulpturer och i helgen arrangeras en veteranskotertävling. Lennart Åström tycker det är viktigt att många föreningar är med och ordnar det de själva vill göra.
Vintermarknad
På invigningen i Harads kyrka sjöng Eva Plumpu och Karin Rutqvist läste dikten Vintergatan. Domkyrkoorganisten Markus Wargh spelade Bach och improviserade på orgeln.
Klara Sunuwar tycker om att åka skidor och brukar åka utför i Storklinten, som också är en del av festivalen. Tankeborgens elever har ställt ut sitt skolarbete i restaurangen. På söndagen var det vintermarknad och vintergudstjänst med samiskt tema i kåtan i Klinten.
Anna-Maria Blind berättade om den samiska kulturen, Pia Maria Holmgren sjöng samiska sånger och Lennart Åström predikade.
Pia-Maria har tidigare vunnit den samiska melodifestivalen och utsågs då att försvara Sápmis färger i europeiska minoritetsspråkens sångtävling. Hon avslutade med en sång om solstrålen, som man hela vintern väntat på och som kommer med första skaren för att gnistra i snön.
Uppehållstillstånd
Valentina Morozova fascineras av den samiska kulturen. Hon, maken Gennady Morozov och deras två barn firade av en speciell anledning. Familjen kom från Uzbekistan för drygt två år sedan. I fredags fick de besked att de får stanna. Först trodde de inte att det var sant. Sedan grät de av glädje.
Helst skulle de vilja stanna i Harads. Dottern Margarita har kompisar i Harads skola och sonen går samhällsvetenskapliga programmet på Björknäsgymnasiet.
- Men det är Migrationsverket som är vår chef och bestämmer, sa Valentina och drack kyrkkaffe.